Papa služio misu pred 15.000 okupljenih: Bog da čuva i blagoslovi Sjevernu Makedoniju
Foto:Anadolija

Istorijska posjeta

Papa služio misu pred 15.000 okupljenih: Bog da čuva i blagoslovi Sjevernu Makedoniju

Vaša zemlja je most između Istoka i Zapada i mjesto gdje se susrijeću kulturne struje, gdje se ujedinjuju mnoge posebnosti ovog kraja, rekao je poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo u obraćanju državnom rukovodstvu Sjeverne Makedonije i diplomatskom korpusu u Predsjedničkoj palati Vila Vodno, javlja Anadolija.

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo danas je služio misu na centralnom trgu "Makedonija" u Skoplju, pred oko 15.000 građana Sjeverne Makedonije i hodočasnika iz inostranstva.

2019050723634407044271057Web

Foto:Anadolija

U svom govoru na trgu "Makedonija", papa je poslao poruke mira, suživota, više ljubavi prema Bogu i prema ljudima. Papa Franjo je rekao da ravnodušnost i klevetu treba zamijeniti osjetljivošću i nadom, te prevladati stereotipe i više se brinuti jedni za druge. 

2019050723634407044271058Web

Foto:Anadolija

Papa Franjo je pozdravio predstavnike političkog vrha zemlje, civilnog sektora, vjerskih zajednica, uključujući i katoličku zajednicu, za koju je rekao da je sastavni dio društva Sieverne Makedonije, te je izrazio zahvalnost predsiedniku Ivanovu i premijeru Zoranu Zaevu na pozivu da posieti njihovu zemlju.

U svom obraćanju, papa Franjo je rekao da prvi put nasliednik apostola Petra dolazi u Republiku Sieverna Makedonija i da je za njega to radost koju može da uradi na 25. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između Vatikana i Sieverne Makedonije, a nakon proglašenja nezavisnosti te zemlje u septembru 1991. godine.

“Vaša zemlja je most između Istoka i Zapada i miesto gde se susrijeću kulturne struje, gdje su ujedinjene mnoge posebnosti ovog kraja. Važna svjedočanstva vizantijske i otomanske prošlosti, planine i predivni ikonostas starih crkava pokazuju hrišćansko prisustvo iz vremena apostola“, rekao je papa Franjo.

On je naglasio da je ovo kulturno blago ogledalo najznačajnijeg i najcjenjenijeg nasljeđa Sjeverne Makedonije, što je, kako je rekao, multietnička i multireligijska kompozicija, te rezultat bogate istorije, ali i isprepletenih složenih odnosa uspostavljenih u prošlosti. 

"Ova mješavina različitih etničkih grupa dozvolila je da se postigne mirno i dugo skrivanje, u kojem različiti identiteti znaju kako da se izraze i razviju bez ugnjetavanja i diskriminacije drugih. Tako je uspostavljen još bolji odnos s tolerancijom“, rekao je papa.

2019050723633832944261368Web

Foto:Anadolija 

Dodao je da su ove karakteristike od velikog značaja za put ka evrointegracijama.

“Želim da se ova integracija odvija pozitivno za cijeli Zapadni Balkan, kao i da će uvijek poštovati razlike i temeljna prava“, rekao je papa Franjo.

Za različite etničke i vjerske zajednice u Severnoj Makedoniji, kazao je da su mozaik u kojem je svaki kamenčić neophodan za originalnost i ljepotu cijele slike, koja se može ugraditi u srca budućih generacija.

Papa Franjo se osvrnuo i na doprinos koji je Sjeverna Makedonija imala tokom migracione krize, ukazujući da je zemlja učinila velikodušne napore preko svojih državnih vlasti i kroz doprinos raznih međunarodnih organizacija, te je omogućila i pomogla veliki broj migranata iz različitih zemalja Bliskog istoka, koji su izjavili da bježe od rata ili ekstremnog siromaštva, često uzrokovane vojnim intervencijama.

"Kada su prešli granice tokom 2015. i 2016. godine, većina njih, ciljajući sjeverne i zapadne djelove Evrope, našla je kod vas sigurno utočište. Pravovremena solidarnost ponuđena onima koji su tada imali najveću potrebu, jer pored doma, posla i domovine, izgubili su svoje najmilije, učinili su i vas srećnijim“, rekao je papa Franjo.

Između ostalog, papa je rekao da želi da oda počast majci Terezi, koja je sunarodnik građana Skoplja, i koja je, inspirisana Božjom ljubavlju, izazvala divljenje širom svijeta stavljajući ga u službu odbačenih i najsiromašnijih.

"Bog da čuva i blagoslovi Sjevernu Makedoniju, da sačuva harmoniju da joj da prosperitet i radost", rekao je papa Franjo u svom govoru u Vili Vodno.

Odlazeći predsjednik zemlje domaćina Đorđe Ivanov je rekao da je za njega čast i veliko zadovoljstvo da u ime građana Makedonije poželi najtopliju dobrodošlicu papi Franji. 

“Simbolično, ova istorijska posjeta se održava na 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Makedonije i Svete Stolice. Zahvalni smo za kontinuiranu podršku našoj evropskoj integraciji i generalno, za napredak naše zemlje. Odlični bilateralni odnosi zasnovani su na dubokom i višestoljetnom povjerenju i poštovanju makedonskog naroda prema Svetoj Stolici", rekao je Ivanov. 

U svom govoru Ivanov je pozvao sve građane, sve ljude dobre volje i čista srca, bez obzira da li pripadaju pravoslavnim, katoličkim ili protestantskim granama hrišćanstva, bilo da su to muslimani, Jevreji ili ateisti, da priznaju, kako je rekao, simboliku posjete pape Franje. 

"Pozivam vas da prepoznate simboliku ove posjete i kroz poniznost i oprost, pomirenje i koheziju, kroz odgovornost i poštovanje, da se uključite u duhovnu rekonstrukciju Makedonije prije nego što bude prekasno", rekao je Ivanov i zahvalio papi koji je došao posjeti zemlju. 

2019050723633986744263405Web

Foto:Anadolija 

Među prisutnima u Vili Vodno bili su novoizabrani predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Zoran Zaev, ministar obrane Radmila Šekerinska, ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski i drugi ministri i članovi vladine delegacije. 

Papu Franju na Međunarodnom aerodromu u Skoplju jutros su dočekali odlazeći predsednik Gjorgje Ivanov i premijer Zoran Zaev, a potom je u njegovu čast upriličena i svečana ceremonija na platou ispred Predsjedničke palate.

Vlada Sjeverne Makedonije juče je saopštila da je zbog posjete pape Franje današnji dan, 7. maj proglašen neradnim danom na teritoriji grada Skoplja. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.