Italija: Uhapšeno više od 40 političara i biznismena povezanih sa mafijom
ilustracija

Italija: Uhapšeno više od 40 političara i biznismena povezanih sa mafijom

Više od 40 osoba, među kojima se nalaze i političari, biznismeni i javni službenici, uhapšeno je u sklopu mjera predostrožnosti u akciji koja je je sprovdena na sjeveru Italije, a koja je usmjerena protiv mafije.

Na području Lombardije i Pijemonta, kako javljaju lokalni mediji, izvedena je akcija u kojoj je učestvovalo oko 250 pripadnika žandarmerije i finansijske policije. 

Među 43 osobe koje su, između ostalog, uhapšene zbog korupcije i nezakonitog prikupljanja sredstava političkim strankama i udruženjima, nalaze se i neki političari koji su bili na funkcijama u Partiji "Forza Italia", Gradskom vijeću Milana i Regionalnom odjelu Lombardija u vrijeme bivšeg premijera Silvija Berlusconija. 

Među uhapšenim iz predostrožnosti, 12 je u zatvoru, 15 je dobilo kaznu kućnog pritvora, a ostali se jednom sedmično moraju javljati u policijsku stanicu zbog potpisa. 

Tužilaštvo je sprovelo istragu protiv 95 osoba i moguća su nova hapšenja. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.