Mladi brzo ulaze u brak i iz njega još brže izlaze: U prethodnoj godini  849 razvoda
Foto: Ilustracija

Oboren rekord

Mladi brzo ulaze u brak i iz njega još brže izlaze: U prethodnoj godini 849 razvoda

U našoj zemlji prošle godine oboren je rekord po broju razvedenih brakova. Okončano je 849 bračnih zajednica, 11 odsto više u odnosu na godinu ranije, preliminarni su podaci Zavoda za statistiku.

Iskustva iz sudnice pokazuju da se na takav korak češće odlučuju mlađi, koji u brak stupe do 25-te godine, kaže za Prvu tv advokatica Jovana Pavlović.

"Moje neko lično iskustvo je da se češće razvode mlađi bračni parovi. Jer možda stariji i dalje su ostali pri stavu da brak traje do kraja života pa često se dešava da žene trpe neke stvari koje ne bi trebalo, tako da mislim da mlada generacija je svjesnija, bolje su upoznati sa njihovim pravima i dužnostima“, kaže Pavlović.

No, ono sa čim nisu upoznati je upravo bračni drug. Mlađi se najčešće brzopleto odluče da stanu na ludi kamen, ne shvataju suštinu braka i njegov smisao, kaže Pavlović. Brakovi sklopljeni iz koristi najčešće dožive krah.

"Jedan bračni drug koji ulazi iz finansijskih razloga u bračnu zajednicu da možda ne dobije apsolutno sve što je zamislio prije nego što dođe do zaključenja braka, upravo zbog nedovoljnog poznavanja bračnog druga. Možda se stvore neki ideali odnosno stvori se drugačija slika od onoga što je zapravo", dodaje sagovornica Prve.

Brak je zajednica dvije osobe. Zato puca i kada se umiješa treća osoba.

"Svekar, svekrva, tast, tašta, nekad brakovi pucaju i zbog tih loših porodičnih odnosa koji postoje ne samo između bračnih drugova nego i između njihovih roditelja", dodaje Pavlović.

Rekordan broj razvoda upućuje na to da se brak nalazi u fazi transformacije koje prate i društvene promjene, kažu sociolozi. Bez ljubavi dodaju ni jedan brak ne može uspjeti.

"Najveća konstata naše potrebe u vezi sa brakom jeste pripadanje odnosno ljubav i emocija koju imamo sa tim partnerom. Ukoliko ona bude narušena, odnosno iznevjerena sve ostale funkcije koje taj brak pokriva se mogu nadomjestiti odnosno ne budu preprekom za raskid tog braka“, smatra sociološkinja Anica Obradović.

Najviše brakova prošle godine razvedeno je u Podgorici - gotovo 300. Šavnik i Plužine jedine su crnogorske opštine gdje je ljubav odoljela iskušenjima.

Izvor: Prva tv

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.