Cicmil-Šarić: Apsurdno je legalizovati kanabis,nema dokaza da djeluje u borbi protiv raka
Foto: Ilustracija

Onkološkinja Kliničkog centra

Cicmil-Šarić: Apsurdno je legalizovati kanabis,nema dokaza da djeluje u borbi protiv raka

Moguću legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe naša zemlja, kako je Pobjedi rečeno iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva (Calims), razmotriće nakon što se o tome donese konačna odluka na međunarodnom nivou.

Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je predložila da se kanabis izbriše sa liste opasnih droga, uz obrazloženje da je njegova upotreba u medicinske svrhe korisna.

Iako je taj prijedlog razmatran na zasijedanju Komisije za opojne droge (CND) pomoćnica direktora Calimsa Željka Božović objašnjava da konačna odluka nije donešena, te da je samo postignut dogovor da se rasprava o tom pitanju nastavi, kao i da ,,ne treba žuriti sa donošenjem tako krupne odluke“, piše Pobjeda.

“Nakon donošenja konačne odluke, Crna Gora će kao potpisnica konvencija Ujedinjenih nacija koje se odnose na oblast kontrole opojnih droga, psihotropnih supstanci i prekursora, svakako razmotriti ovu odluku na najvišem nacionalnom nivou”, kazala je Božović.

Komentarišući moguću legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, onkološkinja dr Nada Cicmil Sarić kaže da bi takva odluka bila apsurdna, naučno neosnovana i nepotrebna.

“Rezultati niti jedne kontrolisane kliničke studije do danas nijesu nedvosmisleno potvrdili objektivnu djelotvornost kanabisa kod oboljelih od maligniteta. Lično, brisanje kanabisa sa liste opasnih opojnih droga zbog njegove primjene u medicinske svrhe smatram apsurdnim, naučno neosnovanim, nepotrebnim, nečim što se može smatrati povodom, ali nikako i stvarnim razlogom za nešto. U ovom slučaju to ,,nešto“ bi bila zdravstvena dobrobit oboljelih od raka”, kazala je Cicmil-Sarić.

Kanabis, odnosno njegove aktivne supstance, prema njenim riječima, daju simptomatski doprinos samo ublažavanju tegoba koje prouzrokuje maligna bolest i neželjenih učinaka medikamenata koji se koriste u liječenju karcinoma.

“Samo jedno potencijalno dejstvo kanabisa je neposredno vezano za tumor. Kanabis djeluje na smanjivanje mučnine i povraćanja koje prouzrokuju brojni citostatici, djeluje protivupalno i smanjuje stepen izraženosti bolnog sindroma kod pacijenta. S druge strane, savremena onkologija raspolaže velikim brojem ljekova koji smanjuju i blokiraju mučninu i povraćanja, na nivou receptora u centralnom nervnom sistemu, probavnom traktu, prije svega želucu”, ističe Cicmil-Sarić.

Jedini specifični antikancerogeni učinak kanabisa, kako naglašava naša sagovornica, je njegovo umjereno djelovanje protiv stvaranja novih krvnih sudova kojima se tumor hrani.

“Za to postoji serija izuzetno djelotvornih ljekova koji su godinama u onkologiji odobreni za primjenu, a čiji aktivni princip jeste upravo antiangioneogeneza, odnosno, sprečavanje rasta patoloških krvnih sudova tumora”, naglasila je Cicmil Sarić.

Sa druge strane, direktor Klinike za onkologiju i radioterapiju u Kliničkom centru dr Vladimir Todorović ranije je u razgovoru za Pobjedu rekao da bi bilo dobro da evropska i crnogorska agencija daju odobrenje za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe kako bi se spriječile zloupotrebe, jer se sada uzima sve ,,na svoju ruku“.

“Ništa što pomaže pacijentu ne bih odbio, ali isto potrebni su dokazi. Ne možemo sa njima eksperimentisati. Za sada nije dokazano da od te supstance tumor može da nestane, ono što može je da popravi apetit i smanji mučninu nakon hemioterapije”, kazao je ranije dr Todorović.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.