Skoplje spremno za istorijsku posjetu Pape
Papa Franjo, foto: AA

Skoplje spremno za istorijsku posjetu Pape

Poglavar Katoličke crkve Papa Franjo sjutra će doputovati u prvu zvaničnu posjetu Sjevernoj Makedoniji u okviru koje će se sastati sa političkim rukovodstvom te zemlje i održati molitvu u centru Skoplja.

Papa Franjo će sjutra u jutarnjim satima doputovati na Međunarodni aerodrom "Skoplje", gdje je organizovan svečani doček uz prisustvo počasne garde Vojske Republike Sjeverne Makedonije, saopštio je Organizovani odbor apostoloskog pohoda pape Franja u Sjevernu Makedoniju, javlja Anadolija.

Papu će na skopskom aerodromu dočekati predsjednik Sjeverne Makedonije Đorđe Ivanov i premijer Zoran Zaev.

Potom će na platou predsjedničke palate, u vili "Vodno", biti upriličen oficijelni doček pape, nakon čega će on održati odvojene susrete s Ivanovim, a zatim sa Zaevim. 

Nakon ove ceremonije, najavljeno je obraćanje pape Franja državnim organima, civilnom društvu i diplomatskom koru.

Tokom posjete Skoplju, papa će se sastati sa vjerskim vođama i rođacima Majke Tereze u Spomen-kući Majke Tereze u centru Skoplja, kao i sa ranjivom grupom građana.

Na centralnom gradskom trgu "Makedonija" u Skoplju, papa će održati svetu misu kojoj će, kako je najavljeno, prisustvovati nekoliko hiljada građana Sjeverne Makedonije.

Papa će potom posjetiti Katoličku crkvu u Skoplju, gdje će imati ekumenski i međureligijski susret sa mladima. Katolička crkva je objavila da će se papa sastati sa sveštenicima i njihovim porodicama.

Nakon posjete Katoličkoj crkvi, papa službeno završava posjetu Sjevernoj Makedoniji, a sa skopskog aerodroma biće ispraćen u prisustvu vojne počasne straže.

Tokom posjete pape, u Skoplju biće preduzete posebne mjere sigurnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije najavilo je da će u Skoplju na snazi biti poseban režim saobraćaja. Iz Vlade Sjeverne Makedonije je saopšteno da će sjutra javni gradski saobraćaj, željeznički saobraćaj i parking u Skoplju biti besplatni.

Uoči dolaska pape u Sjevernu Makedoniju, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova ove zemlje Viktor Dimovski izjavio da će Sjeverna Makedonija i njeni građani prvi put u svojoj istoriji biti domaćini posjete pape i visoke delegacije iz Vatikana.

"Prva posjeta poglavara Katoličke crkve glavnom gradu Sjeverne Makedonije velika je čast i ima snažnu simboliku. Ostvarena u godini u kojoj se obilježava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, potvrda je prijateljskih odnosa i saradnje na osnovu značajnih istorijskih veza, zajedničkih duhovnih vrijednosti i tradicije", rekao je Dimovski.

On je dodao da papina posjeta predstavlja direktan doprinos promociji regionalnog i svjetskog mira, kao i priznanje uloge koju Republika Sjeverna Makedonija ima u ovim procesima.

AA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.