Crnogorci prvi put na popisu stanovništva na Kosovu
Foto: Ilustracija

Crnogorci prvi put na popisu stanovništva na Kosovu

Crnogorska zajednica će po prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova biti uvrštena u popis stanovništva, domaćinstva i stanova koji će se održati 2021. godine, potvrdila je Agencija za statistiku i Kancelarija premijera Kosova.

Kako je saopštio predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova, Slobodan M. Vujičić kazao je da će to Udruženje kao pokretač zahtjeva da Crnogorci budu kao i sve ostale zajednice uvršteni u ovaj popis učestvovati u raspravi i izradi nacrta koncepta dokumenta, sa posebnim naglaskom na definisanje problema, uzroka, efekata i promjena.

"Podaci iz ovog popisa biće od presudnog značaja za opstanak crnogorske zajednice na Kosovu, naše ustavno-pravno priznanje i institucionalno pozicioniranje te povratak raseljenih lica i nasilno oduzete imovine. To će biti veoma važan instrument za razvoj i reviziju socio-ekonomskih politika, politika stvaranja radnih mjesta, razvoja infrastrukture, investicija i drugih usluga kako za našu zajednicu, tako i za zemlju u kojoj živimo i radimo", kazao je Vujičić.

Kako na prošlom popisu stanovništva na Kosovu, pored crnogorske zajednice nijesu bila popisivana ni raseljena lica, iz Udruženja apeluju na institucije Kosova i Crne Gore da, kako su kazali, "zajedničkim snagama iznađu mehanizam kako bi se raseljena lica u Crnoj Gori koja su kosovski građani ovoga puta popisala, čime bi se ranije načinjena nepravda u cjelosti ispravila".

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.