Hramovna slava manastira Đurđevi stupovi, svečana litija ulicama Berana
Foto:Opština Berane

Hramovna slava manastira Đurđevi stupovi, svečana litija ulicama Berana

Uz zvona sa manastira Đurđevi stupovi, danas u 17 časova krenula je svečana Đurđevdanska litija ulicama Berana predvođena crkvenim velikodostojnicima - episkopom Budimljansko - nikšićkimJoanikijem i arhiepiskopom iz Ruske zagranične crkve Markom.

Litiji se prikljčio i predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić, poslanik u Skupštini Srbije u svojstvu gosta Manastira povodom današnje slave, Miodrag Linta, sveštenstvo, monaštvo, kao i veliki broj građana.

Đurđevdan je hramovna slava drevne nemanjićke zadužbine, manastira Đurđevi stupovi.

U katedralnom manastiru danas je proslavljen praznik Svetog velikomučenika Georgija.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju su služili Arhiepiskop berlinski i sve Njemačke Ruske zagranične Crkve Marko i nadležni Episkop budimljansko-nikšićki  Joanikije uz sasluženje sveštenika i monaha Eparhije.

Joanikije je kazao da se velika vaskršnja radost produžava, a u njoj je i radost praznika Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija.

„Sveti Georgije, kao svjedok Hristov i kao onaj koji se žrtvovao za Hrista, sa NJim se razapeo i primio smrt kao Hristos. On je dobio udio sa vaskrslim Hristom, u NJegovoj pobjedi nad smrću i NJegovoj vječnoj slavi. Zato svi hrišćani slave Svetog velikomučenika Georgija i, kao što reče Visokopreosvećeni Arhiepiskop Marko, koji dobro poznaje Palestinu, čak, ga i muslimani na istoku prizivaju u pomoć, i pomaže im, kao što naš Sveti Vasilije Ostroški pomaže i svima daje iscjeljenje“, rekao je Vladika.

Dodao je da prazničnu radost uveličava i prisustvo dragih gostiju, naročito, NJegovog Visokopreosveštenstva Arhiepiskopa berlinskog i cijele NJemačke RZC  Marka, koji je, po njegovim riječima veliki prijatelj srpskog naroda i istakao da je uvaženi gost dao veliki doprinos izmirenju između Ruske zagranične Crkve i Moskovske Patrijaršije, koje je nastalo zbog pritiska ondašnjih boljševičkih vlasti.

„Čim se RPC oslobodila od tog pritiska, čim su nastale normalne prilike i odnosi između vlasti i RC, kao što to vidimo i danas, Vladika Marko i blaženopočivši Patrijarh Rusije Aleksije II učinili su sve, dali ogroman doprinos i izvršili to sveto djelo izmirenja i sjedinjenja. To je veliko ojačanje za cijelo pravoslavlje. To bi nam i danas moglo služiti za pouku, a ne da pojedini ljudi, pod vidom izmirenja, produbljavaju raskole u pravoslavlju, kao što to danas vidimo u Ukrajini“, poručio je Episkop Joanikije.

 Vladika Joanikije, odlikovao arhipiskopa Marka odlikovao najvećim odlikovanjem Episkopije budimljansko-nikšićke - Medaljom Svetog velikomučenika i pobjedonosca Georgija I stepena za unapređenje i utvrđenje bratskih veza među svetim Pravoslavnim Crkvama i narodima.

Arhiepiskop berlinski i sve Njemačke RZC G. Marko zahvalio je na odlikovanju i proiznio riječ arhipastirske pouke.

„Danas je praznik ovog manastira, i mnogo šire od ove Eparhije, to je, u stvari, svepravoslavni praznik koji se, naročito, vidi u Svetoj zemlji, a i u našim zemljama gdje se u svakoj crkvi, danas, savršava Liturgija i pomen Svetog Georgija“, kazao je Visokopreosvećeni vladika Marko, podsjetivši na žitije Svetog velikomučenika Georgija, koji je prinio smjelost, hrabrost pred carem Dioklecijanom u najstrašnije vrijeme gonjenja hrišćana.

Na kraju Liturgije blagosiljan je i prelomljen slavski kolač. Domaćin ovogodišnjeg slavlja bila je porodica pok. Veselina Vučetića. Oni su dio kolača predali Nikodinu Radenoviću, koji je preuzeo obavezu da pripremi slavlje za iduću godinu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.