Počeo je Ramazan: Da li je tokom posta dozvoljeno progutati pljuvačku, prati zube, mirisati hranu, šminkati se?
Efendija Velić

Šta je ramazan i kako se posti

Počeo je Ramazan: Da li je tokom posta dozvoljeno progutati pljuvačku, prati zube, mirisati hranu, šminkati se?

Muhamed Velić, imam Ferhadija džamije u Sarajevu, poznati autor, publicista i analitičar vjersko-kulturne i društveno-političke zbilje, vrlo je aktivan u društvenom i vjerskom životu muslimana u BiH, ali i van granica te države.

Njegove poruke na društvenim mrežama su veoma su zapažene i citirane.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba uputio je važnu poruke vjernicima, te savjet kako doći do istinske duhovnosti u ramazanu.

"Ramazan je ozbiljan mjesec! Nije dobro od ramazana praviti teferiče i gozbe obilne hrane, pjevačke festivale i zabavna sijela, kao teatar periferne, nepotrebne, pa i 'lažne' duhovnosti", kaže Velić.

Trebamo se, veli, svi zapitati i šta je nama ramazan?

"Ramazan je mjesec ibadeta (pokornosti Allahu) i razmišljanja, o sebi, vremenu i svijetu u kojem se živi. To je mjesec multistrukturalne zbilje. Treba ga ozbiljno shvatiti i ozbiljno se odnositi naspram njega. Ramazan nas uči ozbiljnosti", poručio je Velić.

Velić je završio Gazi Husrev-begovu medresu i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, na kojem je magistrirao iz oblasti tefsira - tumačenja Kur'ana.

Profesionalno je angažovan kao imam, hatib i muallim pri Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo, piše Radio Sarajevo.

Svoju popularnost, između ostalog, je stekao i humanitarnim radom, ali i objavama na društvenim mrežama na kojima ima brojne pratioce.

U jednoj od svojih novijih poruka Velić kaže:

"Ramazanu dolazimo kao žedni i umorni putnici na izvor. Na izvoru naše brige prestaju. Tu se naše duše napajaju i odmaraju. I nije gladan, žedan i umoran onaj ko posti od hrane, pića i Božjih zabrana, nego je gladan, žedan i umoran onaj ko posti od Božje Milosti. Allahu Milosni, Svoje nam Milosti podari! Allahumme amin".

Zato, njegova je poruka vjernicima, prepustite se istinskoj, a ne lažnoj duhovnosti.

On je i odgovorio i na neka najčešća tehnička pitanja u vezi posta te pojasnio da je tokom posta prihvatljivo prati zube, progutati pljuvačku, šišati se, pomirisati hranu ali ne jesti i piti, pušiti itd. Kompletan spisak možete vidjeti u nastavku:

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.