U KCCG počela primjena lijeka za spinalnu mišićnu atrofiju
Institut bolesti djece

Započelo liječenje dva djeteta

U KCCG počela primjena lijeka za spinalnu mišićnu atrofiju

U Institutu za bolesti djece Kliničkog Centra Crne Gore, od 30. aprila počela je primjena lijeka Spinraza, u tretmanu spinalne mišićne atrofije.

Kako se napominje u saopštenju KCCG, u pitanju je ozbiljna i progresivna genska neuromuskularna bolest, koja vrlo brzo dovodi do slabosti i gubitka mišićne kontrakilnosti, uključujući i mišiće povezane sa respiracijama. Zbog toga pacijenti vrlo brzo postaju zavisni od aparata za disanje.

"Spinraza je odobrena kao prvi lijek u terapiji spinalne mišićne atrofije od Centralne uprave za ljekove SAD, u decembru 2016. godine. Djeluje tako što modulira gensku aktivnost, omogućavajući bolje funkcionisanje nervnog sistema, čime se ublažavaju simptomi bolesti i usporava njena progresija. Lijek se aplikuje direktno u kičmeni kanal i podrazumijeva primjenu tokom cijelog života" objašnjavaju u KCCG.

Tim Instituta za bolesti djece, predvođen dr Veselinkom Đurišić i dr Draganom Račićem uz saradnju sa kolegama iz Klinike za neurologiju i psihijatriju u Beogradu, započeli su liječenje kod dva djeteta.

"Djeca su dobro podnijela aplikaciju lijeka i ista je protekla bez komplikacija. Multidisciplinarni pristup u pripremi i obradi pacijenata sproveden je u cjelini u Kliničkom centru Crne Gore, u skladu sa aktuelnim vodičima dobre kliničke prakse. Spinraza – nusinersin je trenutno odobrena od Ministarstva zdravlja i Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore za liječenje troje djece" ističe se u saopštenju.

Izvor: RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.