Pronađeno 28 kasetnih bombi u okolini aerodroma Podgorica

Pronađeno 28 kasetnih bombi u okolini aerodroma Podgorica

Na teritoriji Golubovačkog polja, posebno u dijelu Aerodroma Podgorica, pronađen je veći broj NATO kasetnih bombi.

Prema posljednjem izvještaju, do prije petnaestak dana na aerodromu je pronađeno i uništeno najmanje 28 takvih bombi i ostataka minsko-eksplozivnih sredstava. Naprave su pronađene kod zgrade vatrogasne i rulne staze, odnosno polijetno-slijetne staze na civilnom aerodromu. Prava je sreća da do danas niko nije stradao, ako se zna da su radnici Aerodroma Crne Gore održavali zelene površine oko rulne staze, piše Dan.

Eksperti iz inostranstva uključeni su u otkrivanju i deminiranju zaostalih kasetnih bombi. Deminiranje obavljaju ujutru rano ili kada nema letova.

Kako su ispričali sagovornici Dana, strani eksperti češljaju svaki pedalj oko piste i detektorom pronalaze bombe. Kada pronađu kasetnu bombu obilježe je, na to mjesto se stave gume i pijesak, a potom se aktiviraju kada dolazi do kontrolisanih eksplozija.Strahuje se da je na pomenutom području na desetine kasetnih bombi kojima je aerodrom zasut tokom NATO napada, kada je SRJ bombardovana.Vlada Crne Gore je bila upoznata da je na aerodromu u Podgorici i bližoj okolini veliki broj zaostalih kasetnih bombi, iako su vojska i policija u ranijem periodu vršile takozvano vojno razminiranje.

Zbog toga je prošle godine Ministarstvo unutrašnjih poslova sa Norveškom narodnom pomoći (NPA) potpisalo Memorandum koji se odnosi na program “Oslobađanje zemljišta u području koje je kontaminirano ostacima kasetne municije u Crnoj Gori”.U tom memorandumu, u koji je Dan imao uvid, precizirano je da se radi o takozvanom humanitarnom deminiranju i čišćenju ostataka kasetne municije na teritoriji Golubovaca, Tuzi i Rožaja.

Norveška je za taj posao izdvojila više od milion eura.Zona Golubovaca i Tuzi, koja je bila na udaru, do sada nije humanitarno razminirana jer nije bilo novčanih sredstava. Aerodrom Podgorica bio je među prvim metama bombardovanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.