Đukanović posthumno odlikovao Mekejna
Foto: Predsjednik.me

Na Sedona Forumu

Đukanović posthumno odlikovao Mekejna

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je supruzi pokojnog američkog senatora Džona Mekejna, Sindi, Orden crnogorske zvijezde prvog stepena, koji je senator posthumno dobio za izuzetan doprinos crnogorskoj nezavisnosti i ostvarivanju ključnih vanjskopolitičkih prioriteta naše zemlje, prije svega učlanjenja u NATO.

Đukanović je govorio i na "Sedona Forumu", u Arizoni, gdje je pozvao na odlučnost u odbrani evroatlantskog sistema vrijednosti.

On je, između ostalog, podsjetio na riječi senatora Mekejna da je crnogorski referendum za nezavisnost bio možda i najvažniji demokratski projekat u Evropi nakon rušenja Berlinskog zida.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, ukazao je i na senatorovo istančano razumijevanje bezbjednosnih i političkih izazova sa kojima se Crna Gora i Zapadni Balkan suočavaju.

PredsjednikukanoviSedonaForum7

"Ohrabrivao nas je da budemo svijetli primjer za region, i da nastavimo da promovišemo ideale zapadne civilizacije i transatlantske vrijednosti", rekao je Đukanović. 

 Mekejn je zahvalila predsjedniku za to što Crna Gora njeguje sjećanje na senatora i istakla da je on uvijek bio veliki prijatelj i podržavalac crnogorskog naroda i naše zemlje.

"Hvala Vam što proslavljate njegov život, i što nastavljate ideale za koje se on zalagao", rekla je ona.

Đukanović je govorio na panelu "Zašto je američko liderstvo (još uvijek) važno" Sedona Foruma u Arizoni, pri čemu se osvrnuo na istorijski važnu ulogu koju su Sjedinjene Američke Države odigrale na Zapadnom Balkanu 90-ih i apostrofirao važnost održanja američke pažnje na regionu, zajedno sa EU, s ciljem uspješnog razrješenja otvorenih pitanja koja opterećuju njegov evropski i evroatlantski put. 

PredsjednikukanoviSedonaForum1

Na tom fonu, predsjednik  je skrenuo pažnju i na rastuće izazove po sjevernoatlantsko partnerstvo u savremenoj eri, na značaj evroatlantizma za Ameriku, Evropu i cijeli svijet, i pozvao na odlučnost u odbrani evroatlantskog sistema vrijednosti.

Uvodničar panela bio je bivši senator iz države Arizona Džef Flejk.

Pored Đukanovića, panelisti su bili Džon Rod, podsekretar za politiku odbrane Pentagona i senator Šeldon Vajthaus iz države Rod Ajland.

Diskusiju je moderirala bivša senatorka Keli Ajot iz Nju Hempšira.

Na marginama Foruma, Đukanović je imao niz neformalnih susreta sa senatorima, kongresmenima i drugim učesnicima Foruma.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.