Popović: U mnogim zemljama zbog odsustva poslanik gubi mandat
Andrija Popović

Popović: U mnogim zemljama zbog odsustva poslanik gubi mandat

Liberalna partija uskoro će predložiti izmjene i dopune Poslovnika kako bi, po uzoru na mnoge parlamente svijeta, neopravdani nedolasci poslanika na zasijedanja bili sankcionisani, kazao je Andrija Popović, predsjednik te partije.

On je istakao da u mnogim parlamentima poslanik, ako četiri puta bez opravdanja ne dođe na zasijedanja, gubi mandat.

"Propustili smo da mi u Crnoj Gori definišemo to pitanje. Na neki način smo ponizili i Skupštinu i državu. Iniciraćemo izmjene i dopune Poslovnika kako bismo to riješili, a imamo u tome i načelnu saglasnost parlamentarne većine, jer smo već o tome razgovarali. Zato očekujem podršku", rekao je Popović za Pobjedu.

Prema njegovim riječima, u Skupštini Crne Gore ima poslanika koji 30 mjeseci ne dolaze na posao, a primaju platu.

"Nas kažnjavaju zbog mjera opomene i oduzimaju nam od plate, pored onih koji nikad nijesu ušli u skupštinsku salu. To je ponižavajuće. Nedolasci na posao se moraju sankcionisati", rekao je Popović.

Poslanici Demokrata i URE bojkotuju Skupštinu od početka saziva. Ostatak opozicije više puta je počinjao bojkot, ali ga je prekidao. Trenutno u radu Skupštine od opozicije učestvuju Demokratski front, SDP i nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović. Za vrijeme bojkota svi su redovno primali poslaničke zarade, i to u prosjeku oko hiljadu i po eura.

Istraživački centar parlamenta analizirao je ranije rad 27 nacionalnih skupština evropskih zemalja i došao do podataka da bi u većini evropskih parlamenata poslanici koji ne dolaze na posao bili kažnjeni.

Pitanje parlamentarnog bojkota konkretno je regulisano u parlamentu Makedonije, gdje Zakon o poslanicima predviđa da poslanik koji ne učestvuje u aktivnostima parlamenta (bojkotuje), nakon što parlamentarna grupa čiji je taj poslanik član, javno objavi da parlamentarna grupa neće učestvovati u radu Skupštine, odnosno da će bojkotovati, prima samo trećinu ukupne mjesečne zarade.

Poslovnikom oba doma parlamenta Austrije predviđeno je da poslanik gubi mandat ukoliko odgađa obavljanje poslaničke dužnosti na početku mandata i to duže od 30 dana ili odsustvuje sa sjednica parlamenta 30 dana bez opravdanog razloga.

Do gubitka poslaničkog mandata zbog odsustva može doći i u parlamentu Portugala, u slučaju prekoračenja određenog broja neopravdanih izostanaka sa sjednica.

U Finskoj postoji mogućnost da poslanik, ukoliko uzastopno zanemaruje svoje dužnosti, bude privremeno ili stalno razriješen od parlamenta dvotrećinskom većinom glasova, uz prethodno pribavljeno mišljenje Ustavnog odbora.

U Turskoj poslanik koji nije prisutan na pet sjednica, bez opravdanog razloga ili odobrenja odsustva, tokom jednog mjeseca gubi mandat ukoliko to odobri parlament većinom ukupnog broja poslanika nakon što situaciju sagleda Biro Parlamenta.

Ustavom Mađarske predviđeno je da se status poslanika oduzima onima koji godinu ne učestvuju u radu parlamenta, dok je ta granica u parlamentu Kosova šest mjeseci.

U litvanskom parlamentu se poslanicima koji neopravdano odsustvuju sa polovine sjednica zarada umanjuje za trećinu.

U parlamentu Albanije neprisustvo sjednicama sankcioniše se djelimičnim smanjenjem zarade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.