Đurđevdanski običaji: Kupka grabom i grabov eliksir za zdravlje organizma
Foto: Ilustracija

Đurđevdanski običaji: Kupka grabom i grabov eliksir za zdravlje organizma

Jedan od najvećih proljećnih praznika, Đurđevdan, pun je divnih običaja i vjerovanja, a jedno od njih je i priprema đurđevdanske kupke...

Uoči Đurđevdana, olistale grančice graba potope se u desetak litara provrele vode i ostave potopljene do jutra na sobnoj temperaturi, pišu Večernje novosti.

Na uranku, polovinom tečnosti obredno se polije cijelo tijelo, bez upotrebe sapuna, i brisanja peškirom. Potom se tijelo premaže za ovu priliku sačuvanim suvim šljivama koje je zahvatila plijesan - divlji sojevi (plavog) penicilina, i najzad se sve spere preostalom polovinom grabovog ekstrakta.

Na kraju ovakve kupke, mještani planinskih sela na Goču i Željinu ispijaju i po šolju grabovog ekstrakta koji, kao izvanredan eliksir, djeluje na cijeli organizam.

Postoji i običaj da uoči praznika domaćica pripremi vodu za umivanje i to tako što ostavi u posudi da prenoći uskršnje jaje zvano čuvarkuća potopljeno u vodu sa probranim travama: zdravac za zdravlje, drijen za čvrstinu, grabež travu da se momci grabe oko djevojke i bršljan da snahe budu privržene kući, pa stavi posudu pod ružu.

Sjutradan ujutru se ukućani umivaju ovom vodom.

Izvor: Lovesensa.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.