Đurović: Bojkot ne može usporiti integracije ali ih može produžiti
Gordana Đurović

Đurović: Bojkot ne može usporiti integracije ali ih može produžiti

Bojkot Skupštine ne može da uspori proces evropskih integracija ali ga može produžiti, jer bez parlamenta u punom kapacitetu nema završetka tog procesa, ocijenila je profesorica Gordana Đurović.

Prema njenim riječima, agenda integracija je jasna i podrazumijeva punu participaciju svih grana vlasti.

"Izvršna vlast nosi najveću odgovornost ali bez parlamenta taj proces se ne može ubrzati niti odvijati odgovarajućom dinamikom. Parlament je pravo mjesto dijaloga svih političkih partija i cijenim da je mjesto svih naših opozicionih predstavnika u parlamentu", kazala je Đurović u intervjuu agenciji MINA.

Kako je navela, dok se agenda integracija ostvaruje u zadovoljavajućem obimu i dinamici, bojkot neće usporiti integracioni put, ali ga svakako ne treba zanemariti.

"Drugim riječima, neće ga usporiti, ali ga može produžiti, jer bez parlamenta u punom kapacitetu, ne možemo ubrzati dinamiku pristupanja Uniji", poručila je Đurović.

Prema njenim riječima, u Skupštini, u punom kapacitetu treba da participiraju i opozicioni poslanici.

"Što se tiče agende koju koordinira Vlada i koju podržava sudska vlast, ona se dešava i ide po planu. Što se tiče zakonodavne vlasti, u onom dijelu koji se tiče novih procesa takođe se stvari odvijaju po planu, osim ako nije potrebna dvotrećinska odnosno tropetinska većina", ukazala je Đurović, koja je i predsjednica Crnogorske panevropske unije.

Đurović je kazala da opozicija treba da u potpunosti učestvuje u radu parlamenta i da se u institucijama sistema bori za svoje političke ciljeve.

"Promjene se moraju dešavati u institucijama, a ne na ulici, jer je ovo XXI vijek, vrijeme za evolucione promjene (kontinuirane i postepene) i posvećen rad za progres naše zajednice. Revolucije treba ostaviti u muzeju istorije, gdje i pripadaju", poručila je Đurović.

Kako je navela, ne treba asocirati ni na kakvo balkansko proljeće, jer ono nije donijelo ništa dobro Africi, "niti bi što bilo bolje po tom pitanju u našem regionu".

Govoreći o predstojećim izborima za EP, Đurović je rekla da je vrijeme predizborne kampanje za EU parlament i političke strasti su uzburkane a posebno su glasni nacionalisti i populisti, ali su se i iskreni Evropljani sabili u redove.

"Snaga velikih evropskih koalicija kao što su EPP i PES se očito smanjuje, pa oni “zajedno”, kao velika koalicija desnog-centra i lijevog-centra, sa stabilnih 54 odsto se spuštaju na ponekad nedovoljnih 45 odsto", rekla je Đurović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.