Foto: Ilustracija

"Kvarcanje" može da pokrene genske mutacije koje vode do malignih promjena na koži

Solarijumi su povezani s većim rizikom razvoja smrtonosnog raka kože - melanoma u ranijoj životnoj dobi, pokazuje nedavno istraživanje po kojem ultraljubičasto svjetlo za "kvarcanje" može da pokrene genske mutacije koje vode do malignih promjena na koži.

Naučnici su proučili podatke o 114 pacijenata oboljelih od melanoma koji su koristili solarijum i 222 pacijenta s melanomima koji nisu.

Nakon što su uzeli u obzir neke druge faktore koji mogu uticati na rizik za pojavu melanoma poput pola, tipa kože, boje kose i očiju, izloženosti suncu i porodične istorije - naučnici su procijenili da se melanom pojavljuje deset godina prije kod pacijenata koji su koristili solarijume.

Genske mutacije povezane s melanomima takođe su češće među korisnicima solarijuma i događaju se u 43 posto pacijenata u toj grupi u poređenju s 28 posto slučajeva kod pacijenata koji nisu koristili solarijume.

"Nema količine 'kvarcanja' koja je bezbjedna”, kaže autorka istraživanja dr Toni Barbidž s medicinskog fakulteta Univerziteta Kalgari.

"Mnogi naši pacijenti kažu kako su koristili solarijum kako bi stvorili podlogu i spriječili da izgore na suncu", kazala je Barbidž.

"Na nesreću, oni su time pojačali oštećenje UV zracima što je rezultiralo ranijom dijagnozom melanoma u odnosu na pacijente koji nikad nisu koristili solarijume", dodala je.

Ćelije kože upijaju ultraljubičasto svjetlo u solarijumima, i to vodi do oštećenja DNK, kaže Barbidž. A to oštećenje može voditi u mutacije koje se vremenom mogu akumulirati i dovesti do razvoja karcinoma.

Solarijumi u mlađim godinama, kao i produženo vrijeme i češće kvarcovanje, može povećati opseg oštećenja DNK.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Hina/Rojters

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.