Pejović: KAP plaća najskuplju struju u Evropi
Foto: Gov.me

Pejović: KAP plaća najskuplju struju u Evropi

Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) plaća najskuplju struju u Evropi, kazao je vlasnik te fabrike, Veselin Pejović i dodao da bi uskoro trebalo da se sa predstavnicima Elektroprivrede (EPCG) dogovori oko uslova za narednih nekoliko godina.7

Električnu energiju KAP plaća 52 eura po megavat-satu, od čega 38,9 eura EPCG, četiri eura za prenos Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, dok ostatak ide na PDV.

Pejović je Danu kazao da trogodišnji ugovor s EPCG ističe krajem godine i da će u junu ili julu sjesti sa predstavnicima EPCG kako bi se dogovorili oko uslova u narednih nekoliko godina.

„Plaćam najskuplju struju u Evropi. Mjesečni račun za struju za mart, koji plaćam Elektroprivredi je 2,2 miliona eura, dok se račun za prenos kreće od 200 do 230 hiljada eura. Talum u Sloveniji ima subvencije od države i plaća 32 eura struju, dok u Njemačkoj aluminijumske fabrike plaćaju 22 eura”, rekao je Pejović tokom nedavnog obilaska fabrike.

Pejović je kazao da je u KAP od kada ga je preuzeo, polovinom 2014. godine, uložio između 36 i 40 miliona eura, ali da uprkos tolikim ulaganjima fabrika i dalje posluje sa minusom.

Da bi KAP prvo doveo na nulu, pa od njega napravio profitabilno preduzeće, Pejović je rekao da će do kraja godine da otvori fabriku silumina, a početkom 2021. godine planira i otvaranje fabrike bileta.

“U fabrici silumina planiram proizvodnju od 30 hiljada, u fabrici bileta 70 hiljada tona, dok u Elektrolizi, nakon remonta još 90 ćelija, očekujem proizvodnju od 60 hiljada tona, što je ukupno 160 hiljada tona godišnje. Sada je proizvodnja u Elektrolizi od 36 do 40 hiljada tona godišnje. KAP je sada u minusu, ne može biti u plusu. Sve ovo radim, otvaram nove fabrike i pogone, kako bi ga doveo na zelenu granu”, rekao je Pejović.

Cilj je, kako je naveo, da u krugu KAP-a bude deset do 15 fabrika koje će da prerađuju aluminijum.

Sa fabrikom silumina i bileta i 100 hiljada tona proizvodnje u samo te dvije fabrike imaće izvoz od 300 miliona USD.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.