Svetozar Marović

Advokat Prelević

"Marović državljanin Srbije i po zakonu ne može biti izručen Crnoj Gori"

Svetozar Marović državljanin je Srbije i po zakonu te zemlje ne može da bude izručen Crnoj Gori, kazao je beogradski advokat Božo Prelević.

“U Crnoj Gori to jako dobro znaju i sve ono što okružuje ovaj slučaj u funkciji je njihovih unutrašnjih političkih prilika”, kazao je Prelević za dnevni list Danas, komentarišući činjenicu da se Marović i dalje nalazi u Beogradu iako je već dvije godine na Interpolovoj potjernici.

Crnogorsko Ministarstvo pravde poslalo je nedavno Srbiji zvaničan zahtjev za izručenje Marovića koji je pravosnažno osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu. 

Prema riječima Prelevića, zahtjev Crne Gore neće ništa promijeniti u ovom slučaju.

“Marović po našem zakonu ne može da bude izručen, jer ima državljanstvo Srbije. Uzgred, niko nije dobio državljanstvo bez koordinacije Beograda i Podgorice i po svoj prilici to je dogovoreno mnogo ranije. Potpuno je jasno da je ideja da cijeli slučaj zastari dok je Marović u Beogradu”, kazao je Prelević.

Bivši predsjednik Srbije i Crne Gore na Interpolovoj potjernici je još od 2017. godine.

Istraživač Beogradskog centra za bezbjednosnu politiku Saša Đorđević kazao je da Interpolove potjernice ne obavezuju države članice da po njima postupaju.

“Svaka država članica Interpola sama odlučuje šta će činiti povodom potjernica. Nema obaveze da se izruči tražena osoba, već ono najviše zavisi od međusobnog povjerenja država”, rekao je Đorđević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.