Đukanović-Volker: Zajedničkim djelovanjem EU i SAD do stabilnijeg regiona
Foto: Predsjednik.me

Đukanović-Volker: Zajedničkim djelovanjem EU i SAD do stabilnijeg regiona

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prvog dana boravka u Arizoni prisustvovao je otvaranju “Sedona foruma” u istoimenom gradu, na kojem učestvuje na poziv Kurta Volkera, izvršnog direktora “Mekejn instituta za međunarodno liderstvo”.

Kako je saopšteno iz kabinenata predsjednika Crne Gore, forum je otvorio izvršni direktor Volker, koji je podsjetio da ovaj značajni bezbjednosno-politički događaj, koji se organizuje sedmi put, tradicionalno okuplja političke lidere, mislioce i predstavnike biznis i akademske zajednice, s ciljem traženja odgovora na sve ozbiljnije savremene izazove u svijetu.

Volker je naglasio da je ove godine odgovornost učesnika tim veća što se na Forumu po prvi put neće čuti britka misao njegovog inspiratora senatora Mekejna, koji je preminuo prošle godine.

PredsjednikukanoviSedonaforum3

Na svečanoj večeri lidera, na kojoj je Đukanović među najuvaženijim zvanicama, odata je pošta preminulom senatoru, a goste su između ostalih pozdravili guverner Arizone Dag Dejsi i rektor Državnog univerziteta Arizone, dr Majkl Krau.

Đukanović je danas imao otvoren i veoma sadržajan bilateralni susret sa Volkerom, koji mu je prenio pozdrave državnog sekretara SAD Majka Pompea, kao i izraze podrške Crnoj Gori u rješavanju izazova pred kojima se naša zemlja nalazi na putu ostvarenja strateških ciljeva.

Predsjednik je upoznao Volkera sa aktuelnim procesima u Crnoj Gori, krupnim rezultatima koje ostvaruje nakon obnove nezavisnosti na unutrašnjem i međunarodnom planu, kao i s projekcijama za dalji ekonomski i demokratski razvoj i za napredak u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.

PredsjednikukanoviSedonaforum2

Sagovornici su razmijenili i mišljenja o aktuelnoj situaciji u regionu i saglasili se oko načina za rješavanje preostalih otvorenih pitanja, uz ocjenu da je za to, kao i za evropsku perspektivu regiona, od krucijalnog značaja prisustvo i zajedničko djelovanje Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Inače, pozivi za “Sedona Forum” upućuju se ograničenom i probranom broju učesnika, a rasprave o svim pitanjima su zatvorenog tipa i ne mogu se citirati i objavljivati.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.