Prvi dron poletio i prenio doniran bubreg (VIDEO)
Foto: Screenshot

Veliki uspjeh američkih ljekara

Prvi dron poletio i prenio doniran bubreg (VIDEO)

Mnogi vide ogroman potencijal u sistemu bespilotnih letjelica koje isporučuju medicinske proizvode.

Američki let zahtijevao je specijalno dizajnirani dron koji je bio u stanju da održava i da nadzire norgan.

Ovaj sistem bi mogao da omogući transport na udaljenije destinacije, kao i da riješi problem sigurnosti organa.

Primalac, četrdesetčetvorogodišnja žena iz Baltimora, čekala je osam godina na transplantaciju. "Cijela stvar je nevjerovatna. Prije mnogo godina ovako nešto ne bi nam moglo ni pasti na pamet", rekla je, a prenio BBC.

Kako kažu iz "United Network for Organ Sharing", udruženja nadležnog za donacije organa u SAD, na listi čekanja u 2018. godini našlo se čak 114.000 ljudi. Od ukupnog broja organa namijenjenog transplantaciji, oko 1,5 odsto nije stiglo na odredište, a oko 4 odsto je kasnilo dva sata ili više.

"Dostavljanje organa od donatora do pacijenta je svijeta dužnost, koja se sastoji iz mnogo koraka. Od ključne važnosti je da nađemo način a budemo efikasniji", rekao je Josef Skalea, docent za hirurgiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Merilenu i jedan od hirurga koji je izvršio transplantaciju.

"Kao rezultet izvanredne saradnje između hirurga, inženjera, Savezne uprave vazduhopovstva, zatim stručnjaka za nabavku organa, pilota, medicinskih sestara, i na kraju pacijenta, imali smo priliku da napravimo pionirski napredak u transplantaciji", rekao je.

Putovanje od oko pet kilometara zahtijevalo je upotrebu naprednih tehnologija pri opremanju drona, uključujući opremu koja omogućava nošenje tereta, ugrađene kamere i "pratioca organa" - poput GPS sistema, kao i sistem za komunikaciju i sigurnost za let iznad urbanog, gusto naseljenog područja.

Dron je, takođe, opremljen padobranskim sistemom za slučaj prinudnog slijetanja ili rušenja.

"Bili smo pod pritiskom, znajući da s druge strane stoji osoba koja željno iščekuje ovaj organ, ali je, s druge strane, velika čast biti dio ovog projekta", rekao je Mateu Skasero, član tima inženjera sa univerziteta u Merilendu.

"Ako bismo dokazali da ovo funkcioniše, mogli bismo se u budućnosti nadati ovakvoj vrsti transporta i na dužim relacijama", rekao je Čarli Aleksander, izvršni direktor "The Living Legacy Foundation of Maryland", dobrotvorne organizacije koja se bavi temama iz oblasti donacije organa. "Ovo bi nas, dalje, oslobodilo obaveze za angažovanjem i po nekoliko pilota po transportu, kao i drugih problema u vezi sa dostavom", dodao je.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.