Preminuo čuveni Čubaka iz
Mejhjui

Glumac Piter Mejhjui

Preminuo čuveni Čubaka iz "Ratova zvijezda"

Glumac Piter Mejhju, najpoznatiji po tumačenju lika Čubake u serijalu "Ratovi zvijezda", preminuo je u 74. godini, saopštila je njegova porodica.

Mejhju je preminuo u utorak u svojoj kući u Teksasu. Uzrok smrti nije saopšten, navela je agencija AP.

Čubaka, poznat kao Čui, bio je snažan ratnik s blagim srcem, tijela prekrivenog krznom, kopilot broda "Milenijumski soko" i odan pomoćnik Hana Sola u tumačenju Harisona Forda.

"Piter Mejhju bio je ljubazan i blag čovjek, velikog dostojanstva i plemenitog karaktera", naveo je Ford u saopštenju.

Ford je dodao da je s Mejhjuom bio partner na filmu ali i prijatelj više od 30 godina.

Mejhju se rodio i odrastao u Velikoj Britaniji, gde se pojavio u samo jednom filmu, a karijeru je nastavio u Americi.

Američki državljanin je postao 2005. godine. Mejhju je bio oženjen i otac troje djece.

Porodica je u izjavi navela da je glumac "dao srce i dušu u ulozi Čubake" i da mu je "porodica 'Zvezdanih ratova' značila mnogo više od uloge u filmu". Mejhju je kostim Čubake nosio u sva tri filma originalne trilogije kao i u trećoj epizodi prikvela, "Osveta Sita" (Revenge of the Sith) iz 2005.

U filmu "Buđenje Sile" (The Force Awakens) iz 2015. ulogu je dijelio s Jonasom Suotamom. Suotamo je glumio Čubaku u svim narednim filmovima iz franšize.

"Bio je najnježniji od džinova - veliki čovjek s još većim srcem koji je uvijek uspjevao da me nasmije, vjerni prijatelj kog sam mnogo volio", naveo je na Tviteru Mark Hamil, koji je tumačio ulogu džedaja Luka Skajvokera u originalnoj trilogiji.

cubaka

Rođen i odrastao u Engleskoj, Mejhju je glumio u samo jednom filmu i radio je kao bolničar u Londonu kada ga je Džordž Lukas, koji je prve "Zvezdane ratove" snimao u Engleskoj, izabrao za ulogu. Lukasu je bilo dovoljno da pogleda Mejhjua, koji je često govorio da je sve što je trebalo da uradi da bi dobio ulogu bilo da ustane.

"Piter je bio divan čovek. Bio je najbliže Vukiju što čovjek može biti: veliko srce, blaga priroda... i naučio sam da ga uvijek pustim da pobjedi", navodi se u Lukasovoj izjavi povodom Mejhjuove smrti. Od te 1977. i prvih "Zvezdanih ratova", ta franšiza je postala Mejhjuov život.

Neprestano se pojavljivao kao Čubaka u reklamama, televizijskim specijalima i na javnim dešavanjima. Njegova raščupana duga kosa koju je imao tokom najvećeg dijela života samo je doprinela da svi koji ga vide povjeruju se radi o Čubaki.

Njegova visina, posljedica genetskog poremećaja zvanog Marfanov sindrom, stvarala mu je neprestane zdravstvene probleme u starosti. Imao je problema sa disanjem, moć govora mu je bila umanjena i često je morao da se služi invalidskim kolicima.

Porodica je navela da je to što je uspio da se izbori sa svim tim da bi još jednom obukao kostim Vukija u "Buđenju Sile" bio veliki trijumf. Nakon povlačenja iz glume, Mejhju je davao savjete svom nasljedniku. Jonas Suotamo, nekadašnji finski košarkaš, rekao je prošle godine da ga je Mejhju proveo kroz "kamp za obuku Vukija" prije tumačenja Čubake u filmu "Solo".

Više od 200 godina star Vuki, čiji kostim je bio upoređivan s majmunom, medvjedom, pa čak i Jetijem, i koji je nosio redenik s municijom za svoj laserski samostrel, bio je od mnogih smatran za jedan od sentimentalnijih elemenata filma iz 1977, nešto što pripada niskobudžetnoj naučnoj fantastici.

Kako se čini, "Zvezdani ratovi" to nisu pokušavali da poreknu. "Hoće li mi neko skloniti ovaj hodajući tepih s puta?", rekla je u "Novoj nadi" (A NEw Hope) princeza Leja, dok je u "Imperija uzvraća udarac" (The Empire Strikes Back) Han Solo svog prijatelja nazvao "krznenom loptom". Ipak, Čubaka je postao neizostavni dio galaksije "Zvezdanih ratova", a njegova rika, mješavina snimaka medvjeda, lavova, jazavaca i drugih životinja, slavna kao malo koji drugi zvuk u univerzumu.

Izvor: Beta/Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.