Italija izašla iz recesije, ponovo zabilježila rast
Foto: Ilustracija

Italija izašla iz recesije, ponovo zabilježila rast

Italijanska ekonomija je, nakon pada u drugoj polovini prošle godine, početkom ove ponovo zabilježila rast.

Obim bruto domaćeg proizvoda trećeg najveće ekonomije u eurozoni povećao se za 0,2 odsto od januara do marta u odnosu na prethodno tromjesečje, iako su analitičari očekivali rast od samo 0,1 odsto, prenosi SEEbiz.

U trećem i četvrtom tromjesečju prošle godine, italijanska privreda smanjila se za 0,1 odsto. Kada se obim privredne aktivnosti smanji dva uzastopna tromjesečja, analitičari govore o "tehničkoj recesiji", javlja MINA biznis.

Ekonomski rast podstaknut je spoljnom trgovinom početkom godine, komentisao je talijanski statistički zavod Istat objavljivanjem prve procjene gospodarskog rasta. Ipak, domaća potražnja se pogoršala.

Uprkos blagom oporavku, ekonomski rast Italije i dalje je relativno slab.

Ukupni rast eurozone ubrzao je na 0,4 odsto u prvom tromjesečju, nakon 0,2 posto u posljednjem tromjesečju prošle godine, saopštio je Eurostat.

Italija je jedina zemlja koja je prošle godine ušla u recesiju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.