Ovo je nova Japanska carica: Nekada se borila sa depresijom, a sada blista uz supruga
Car i carica Japana

Povukla se sa javnih dešavanja nakon bolesti

Ovo je nova Japanska carica: Nekada se borila sa depresijom, a sada blista uz supruga

Japanski car Naruhito preuzeo je Prijesto hrizantema u srijedu, dan nakon abdikacije svoga oca Akihita, i obavezao se da dužnost obavlja s punom odgovornošću kao "simbol države i jedinstva japanskog naroda".

Nauhitova supruga, carica Masako, nije bila u dvorani tokom ceremonije u skladu sa tradicijom koja zabranjuje prisustvovanje carskih žena.

Novi vladari Japana privukli su pažnju medija, naročito carica koja prati supruga na zvaničnim događajima.

Masako (56) je bivša diplomatkinja koja se obrazovala na Harvardu i Oksfordu. Za Naruhita se udala 1993. godine.

Nakon što je imala spontani pobačaj 1999, rodila je kćer Aiko 2001. godine.

masako

Bez ostalih muških nasljednika u generaciji nakon Naruhita, rođenje Aiko pokrenulo je inicijative na izmjenama carskog zakona kako bi se dopustilo da žensko preuzme tron nakon očeve smrti.

Ti su napori, međutim, ostavljeni po strani nakon što je supruga Naruhitovog mlađeg brata rodila sina.

Prije 15 godina Masako se povukla praktično sa svih javnih dužnosti nakon što joj je otkrivena bolest nazvana "poremećaj prilagođavanja". Tada je car Naruhito izjavio da zbog depresije ona ne može da isprati sve događaje i da joj treba vremena.

Sudeći po najnovijim fotografijama, ti problemi su iza nove carice Japana.

Izvor: Stil

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.