Paradajz liječi organizam: Efikasan u borbi protiv raka, poboljšava vid
Foto: Ilustracija

Bogat vitaminima

Paradajz liječi organizam: Efikasan u borbi protiv raka, poboljšava vid

Ovo poznato povrće bogato je vitaminima B, C i E, a može se pohvaliti sa velikom količinom gvožđa, bakra, mangana i mnogo kalijuma!

Paradajz je od davnina poznato povrće, koje je zastupljeno u svakodnevnoj ishrani čovjeka. Ovo ukusno povrće potiče iz Južne i Srednje Amerike, a u Evropu je stigao prvi put u Španiju.

Paradajz je osnovni sastojak mediteranske kuhinje, a pored svojih jestivih aduta, veoma je važan za čovjekovo zdravlje. On posjeduje snažno dejstvo na mnoge bolesti, a odličan je i kao preventiva za određene bolesti.

Paradajz u svom sastavu broji dosta likopena, koji inače spada u jedan od najjačih i najefikasnijih antioksidanta. Posebna pažnja kada je čovjekovo zdravlje u pitanju, posvećuje se kuvanom paradajzu i soku napravljenom od njega.

Ljekovita svojstva paradajza:

Protiv raka – Paradjaz, kako je već pomenuto, veoma je bogat likopenom i to ga čini odličnom preventivom za nekoliko vrste kancera, kao što su rak dojke, rak pankreasa, rak crijeva i prostate. Kada je riječ o ovim opakim bolestima za prevenciju se preporučuje jedna čaša soka od paradajza na dan.

Količina od 500 ml soka ovog povrća biće dovoljna da snabdje organizam sa dovoljnom količinom likopena. Zapravo likopen je i veoma snažan oksidant koji ima samo dobre rezultate u detoksikaciji organizma!

20140509165002243990

On će pročistiti tijelo i zaštiti ga od daljih negativnih uticaja iz sredina. Likopen najbolje je unositi u svoje tijelo putem hrane ili u obliku soka. Kombinacija obje varijante daje zagarantovano dobre rezultate.

Za bolji vid – Paradajz je takođe poznat po činjenici da će znatno poboljšati vid. On u velikoj mjeri sadrži vitamin A, koji pospješuje i poboljšava vid. Isto tako ovaj vitamin će spriječiti mnoga oštećenja vida, kao i degeneraciju.

Bolji kvalitet krvi – Kada se govori o kvalitetu krvi mora se spomenuti i gvožđe, kalijum, vitamin A, kao i vitamin C. Zanimljivo je da je paradajz bogat svim ovim mineralima i vitaminima, te je na taj način veoma blizak prijatelj čovjekovoj krvi i može joj donijeti samo dobra.

Zdravo srce – Opšte je poznato da je crveni paradajz veoma bitan za kardiovaskularne probleme, opet iz razloga što u sebi sadrži veliku količinu likopena, koji je veoma važan za dobar rad srca. Bilo da je paradajz koristi u ishrani svakodnevno ili u vidu soka, sniziće se nivo lošeg holesterola u krvi, to je sigurno, kao i triglicerida. Na taj način postignuće da se ne taložene potrebne masti u krvnim sudovima.

Poboljšava probavu – S obzirom na to da je odličan u detoksikaciji organizma, paradajz će u velikoj mjeri uticati i na rad crijeva i organa za varenje. Da bi probavni sistem čovjeka ostao vitalan i zdrav potrebno je unositi svakodnevno paradajz putem hrane. U ovakvim slučajevima putem hrane je čak i efikasnija varijanta od soka. Ovo povrće pomoći će i kod zatvora i kod dijareje, a to će postoći prvenstveno zato što je nenadmašivi antioksidant.

Izvor: Stil.kurir.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.