Odupri se: Prvi maj da bude praznik svih radnica i radnika
Foto: Odupri se!

Odupri se: Prvi maj da bude praznik svih radnica i radnika

Prvi maj bi trebalo da bude praznik svih radnica i radnika i da bude neradan i za zaposlene u realnom sektoru, a ne samo za one u javnom, kazali su iz Odupri se – 97000.

Predstavnici pokreta su u Prvomajskom proglasu kazali da nije pošteno da se trguje nedjeljom i praznicima i da nas u marketima poslužuju obespravljene radnice i radnici.

“I oni imaju prava na slobodne nedjelje i praznike i vrijeme sa porodicom. Budimo solidarni sa njima, to je pošteno”, poručili su iz pokreta.

Oni su kazali i da nije pošteno da se radnička prava tretiraju kao biznis barijere.

“Nije pošteno da se odnos poslodavac-radnik gradi na strahu umjesto na socijalnom dijalogu. Pošteno je imati kolektivni ugovor jer on podrazumijeva poštovanje radnika kao važnog faktora u ekonomiji svakog društva i uvažava njegovu partnersku poziciju u svijetu rada”, navodi se u proglasu.

Kako su naveli, nije pošteno decenijama živjeti u dužničkom ropstvu.

“Nije pošteno da smo mi građanke i građani ekonomski potpuno zavisni i time neslobodni u nezavisnoj Crnoj Gori, jer samo nezavisan građanin je garant i nezavisnosti države”, rekli su iz pokreta.

Predstavnici pokreta su dodali i da nije pošteno da minimalna zarada bude 193 eura.

“Nije pošteno da bude ni 222 eura. Pošteno je da bude makar u iznosu minimalnog dijela mjesečne potrošačke korpe koji se odnosi samo na hranu i bezalkoholna pica, 270 eura”, smatraju u pokretu.

Oni smatraju da nije pošteno da se zakoni selektivno primjenjuju, da tužilaštvo nije u službi građana, Ustava, zakona i države.

“Pošteno je boriti se za bolje i pravednije društvo, za pravdu za sve, pobuniti se, dići glas, uspraviti se u ime budućnosti naše djece i naše države”, zaključuje se u proglasu.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.