"SNP će nastaviti da se bori za prava radnika"

"Kakve su prilike u Crnoj Gori danas, teško da više za mnoge može da važi ona narodna „ko radi, ne boji se gladi“. Prije bi se moglo reći da je više gladnih nego radnih i sitih, ali tako nam je",navodi se u prvomajskoj čestitki Socijalističke narodne partije(SNP).

"Prvi maj, Međunarodni praznik rada, kod nas može da se obilježi jedino kao datum u kalendaru internacionalnih praznika, drugačije ne. 

Iako vlastodršci saopštavaju da se nezaposlenost smanjuje, da su ekonomske prilike sjajne i da smo lideri u regionu u svakom smislu, stvarnost je mnogo drugačija", kažu iz SNP-a.

Stopa nezaposlenosti je preko 30 posto, ali se ta cifra javno ne pominje.

"Naime, zvanični statističari iz MONSTAT-a saopštavaju manje cifre jer brojku o stvarnoj zaposlenosti dobijaju na osnovu anketa o radnoj snazi a ne po standardima koji se koriste u svijetu. 

Valja podsjetiti da je EBRD još 2012. godine saopštio da je stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori iznosila 43,5 posto. Eurostat je tada konstatovao da se podaci o neto i bruto zaradama koje je tada saopštio MONSTAT ne izračunavaju po njihovim standardima. Od 2012. godine broj nadoknada po osnovu nezaposlenosti se smanjio za oko 3 hiljade. Manje od 10 posto prima minimalna socijalna davanja a broj osiguranih lica je bio 125 hiljada po osnovu stope nezaposlenosti", navodi se u saopštenju partije.

U tome kako dodaju i jeste stvar.

"Vlast se služi marifetlucima kako bi se zabašurila stvarnost i prikazala nerealna slika. Zbog toga se opozicija i bori da se saopštavaju stvarni a ne fingirani rezultati kako bi se znalo pravo stanje stvari u Crnoj Gori. Crnogorski vlastodršci, osokoljeni podacima koje im servira MONSTAT, saopštavaju da je u zadnje vrijeme zaposleno preko 15 hiljada ljudi. Sudeći po podacima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, tu nešto ne štima. Ispada da onda tih 15 hiljada a i mnogo više, rade na crno", dodaju iz SNP-a.

Socijalistička narodna partija Crne Gore kao partija socijalne pravde, nastaviće kako je istaknuto, da se bori za prava radnika koja im po svim zakonima pripadaju.

"Uz želju da ovaj nekada važan datum naredne godine dočekaju u mnogo boljim uslovima, SNP CG obećava građanima da će nastaviti da se bori za jednakost i pravednost, uvjereni da je naša neprestana borba ne protiv vlasti zarad vlasti, već za dobro svih, jedina ispravna što će građani Crne Gore znati da procijene i ocijene na prvim narednim izborima.  Zajedno sa ostalim opozicionim snagama, izborićemo se da se stvore uslovi za fer i pravedne izbore, kako bi konačno radnici bili pravedno plaćeni za svoj rad, od kojeg žive oni i njihove porodice", poručuju iz ove partije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.