Asanž osuđen na 50 nedjelja zatvora zbog neodazivanja na sudski poziv 7 godina
Džulijan Asanž

Suđenje u Velikoj Britaniji

Asanž osuđen na 50 nedjelja zatvora zbog neodazivanja na sudski poziv 7 godina

Sud u Londonu osudio je osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža na 50 nedjelja zatvora zbog kršenja uslova za uslovnu slobodu prije skoro sedam godina.

Asanž se nakon toga krio u Ambasadi Ekvadora u Londonu, iz koje je prošlog mjeseca izveden i uhapšen.

Asanž je prošlog mjeseca osuđen za nepoštovanja uslova kaucije, pošto je određeno njegovo izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje.

Sudija je odredila gotovo maksimalnu kaznu zbog ozbiljnosti prekršaja.

Ona je odbacila zahtjev da bude blaga pri izricanju presude zato što je Asanž skoro sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora.

Asanž je mirno stajao dok je presuda izricana. Njegove pristalice su sa galerije sudnice sudiji vikale "Sram vas bilo" dok su Asanža odvodili.

Osnivač VikiLiksa je u junu 2012. zatražio azil u ekvadorskoj ambasadi da bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje je bio tražen zbog navoda o silovanju i seksualnom napadu.

Njegovi advokati su tvrdili da se on nije odazvao sudu jer je bio "očajnik" koji se plašio izručenja SAD-u.

U posebnom postupku britanski sud treba da odluči da li će Asanž biti izručen Americi, gdje ga terete za odavanje državne tajne.

Američko pravosuđe Asanža tereti da je skovao zavjeru sa bivšom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening. Njih dvoje su navodno zajedno "skinuli" četiri povjerljive baze podataka.

Mišljenja o Asanžu su podjeljena - za neke je heroj koji otkriva ono što njegove pristalice smatraju zloupotrebom moći kojom savremene države ograničavaju slobodu govora, dok je za druge opasan pobunjenik koji je ugrozio američku bezbjednost.

Izvor: B92/Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.