Janjić: Đukanović pozvan u Berlin kao čovjek od uticaja, najvažniji igrač u regonu
Dušan Janjić

"Vidi se koliko je značajna uloga CG u regionu"

Janjić: Đukanović pozvan u Berlin kao čovjek od uticaja, najvažniji igrač u regonu

Politički analitičar i predsjednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da je pred Zapadnim Balkanom, do jula i sastanka lidera u Parizu, period odgovornosti, jer će Evropska unija dobro izmjeriti šta je urađeno i koja su od datih obećanja ispunjena.

Janjić je u razgovoru za Dnevne novine, govoreći o efektima sastanka, koji su organizovali njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron, istakao da su iz Berlina upućene jasne poruke, koje sve objedinjuje zahtjev da rješenje odnosa Kosova i Srbije ne smije da šteti bilo kome drugom u regionu.

“Lideri Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Albanije su vraćeni par koraka unazad, i ponovo postavljeni za sto. Jedan od ciljeva sastanka je i da se zaustavi priča o promjenama granica, ali i da pored EU obaveze o stabilnosti na Balkanu preuzmu i države iz našeg regiona”, smatra Janjić.

On u svemu tome posebno ističe ulogu Crne Gore i njenog predsjednika Mila Đukanovića.

“Crna Gora nema nekih posebnih problema, ali je Đukanović pozvan u Berlin kao čovjek od uticaja, i kao predsjednik države koja je članica NATO, koja je priznala Kosovo i koja ima spoljnu politiku koja u potpunosti korespondira sa politikom Evropske unije. Ona je našla model kako da NATO i evropske vrijednosti približi građanima. Valjda je svima jasno da nema ulaska u Evropsku uniju bez ulaska u NATO”, rekao je Janjić.

Đukanović je nakon sastanka sa liderima zemalja Zapadnog Balkana i čelnicima Francuske i Njemačke u Berlinu, saopštio je da je potencirao koliko je važno beskompromisno ispuniti standarde i realizovati reforme za članstvo u EU, jer će se samo tako sve buduće, punopravne članice, osjećati ugodnije.

“Sastanak je sam po sebi bio dragocjen, jer je označio fazu u kojoj će dvije ključne zemlje, Njemačka i Francuska, dati značajniji pečat daljem putu integracije zemalja Zapadnog Balkana. Bila je to prilika da iz ugla naših država, svi koji smo učestvovali, ukažemo na važnost tog procesa,” rekao je Đukanović.

Janjić je ocijenio da se upravo u ovim Đukanovićevim riječima vidi koliko je značajna uloga Crne Gore u regionu.

“Crna Gora treba da bude mjesto susreta lidera regiona, jer je najviše napredovala i trenutno je najvažniji igrač u regionu. Đukanović ima ulogu da ohrabri lidere zemalja Zapadnog Balkana na dijalog, pomirenje i dogovor. On može da utiče na sve, a prije svega, na Beograd da promijeni svoj stav prema Evropskoj uniji i NATO, da urade ono što je uradila Crna Gora, odnosno da jasno pokažu da su za evroatlantske integracije. Zato Crna Gora treba da bude mjesto susreta”, tvrdi Janjić.

On ističe da su dometi berlinskog sastanka veliki i značajni za Crnu Goru.

“Nijesu slučajne poruke nekih regionalnih lidera koji se pozivaju na Sjedinjene Američke Države. SAD interesuje NATO i one najbolje sarađuju sa državama članicama Alijanse. Zato su Crnoj Gori sada vrata otvorena na mjestima gdje se donose najvažnije odluke. Podgorica i predsjednik Đukanović su, očigledno, dobili, prije svega zasluženo, mjesto posrednika među regionalnim liderima i državama. Kada kažem da je Đukanović važan igrač u regionu, mislim, upravo na tu ulogu”, kaže Janjić.

U Parizu polaganje računa

Dušan Janjić smatra da do novog sastanka, koji će biti održan u Parizu, zemlje Zapadnog Balkana treba da odrade dosta posla.

“Data su obećanja koja bi trebalo da budu ispunjena. U Parizu slijedi polaganje računa, ali je već sada jasno da neki lideri nijesu spremni na punu saradnju koju su obećali. Ako ne ispune obećano, siguran sam da slijede i neke vrste sankcija prema tim zemljama. To može biti na primjer ukidanje viza za građane Kosova, smanjivanje ekonomske pomoći državama koje nijesu ispunile obećano… U svakom slučaju snosiće odgovornost”, zaključio je Janjić.

Izvor: Dnevne novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.