Prošlog mjeseca uništeno 2.177 kilograma banana i čak 52.000 kilograma crnog luka
Ilustracija

Prošlog mjeseca uništeno 2.177 kilograma banana i čak 52.000 kilograma crnog luka

Zdravstveno-sanitarni inspektori prošlog mjeseca uništili su 2.177 kilograma banana i čak 52.000 kilograma crnog luka, a nakon što su utvrdili da nemaju dobar kvalitet.

U izvještaju za mart koji je uradila Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove navodi se da je zbog lošeg kvaliteta uništena i pošiljka sjemena heljde teška 1.000 kilograma, kao i 85 komada sadnica kajsija i viburnuma (ukrasni grm za sređivanje vrta), piše Pobjeda.

Iz istog razloga, kako se navodi u dokumentu, uništene su tri sadnice limuna.

“Zbog utvrđenih neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima, zabranjen je uvoz 25.220 kilograma suncokretove sačme (za ishranu životinja), jer je sadržala olovo. Takođe, zbog nepoznatog porijekla uništeno je 2.455 komada loznih kalemova i pet sadnica šljiva”, precizirano je u dokumentu.

Kada je u pitanju kontrola izvoza, fitosanitarna inspekcija pregledala je 367 pošiljki i dala 331 fitosertifikat za izvoz duvana, pečurki (suvi vrganj), ljekovitog bilja (žalfije), rezane drvne građe i hrane za životinje.

“Izdata su dva rješenja o zabrani uvoza pošiljki i 10 za njihovo uništenje. Uzeto je 319 uzoraka pri uvozu, od čega je za osam laboratorijski utvrđeno da ne odgovaraju propisanim zahtjevima”, piše u izvještaju.

U dokumentu se navodi da su veterinarski inspektori provjeravali kako se sprovode mjere iz programa obaveznih mjera zdravstvene zaštite životinja, kontrolisali rad veterinarskih ambulanti, kao i identifikacije i registracije životinja. Kontrolisali su i zaštitu dobrobiti životinja u objektima za držanje i uzgoj životinja.

Cilj kontrola je bio provjeriti stepen ispunjenosti propisanih zahtjeva u oblastima nadzora, a u odnosu na utvrđene nepravilnosti preduzeti srazmjerne upravne mjere i radnje.

U izvještajnom periodu obavljeno je 1.511 pregleda.

U dijelu koji se odnosi na spoljnotrgovinski promet piše da je granična inspekcija prošlog mjeseca pregledala životinje i proizvode životinjskog porijekla pri uvozu u Crnu Goru na graničnim inspekcijskim mjestima Luka Bar, Aerodrom Podgorica, Božaj, Debeli brijeg, Ilino brdo, Dobrakovo i željeznička stanica Bijelo Polje i Kula, kao i granični prelazi Dračenovac i Ranče.

“Pregledano je 1.165 pošiljki koje podliježu veterinarskom pregledu namijenjenih uvozu, tranzitu ili izvozu. Pri uvozu, izvršen je pregled 910 pošiljkivživih životinja, hrane životinjskog porijekla i proizvoda životinjskog porijekla i pošiljki živih životinja. Pošiljke živih životinja namijenjenih daljem uzgoju su upućene u karantin, radi ispitivanja zdravstvenog stanja, prije puštanja u slobodan promet”, navedeno je u izvještaju.

Izdato je 910 rješenja o stavljanju u slobodan promet.

Zbog povećanog sadržaja sorbinske kiseline inspektori su u martu zabranili da u Crnu Goru uđe 11.250 litara suvog vina “malvazija dubrovačka”.

U izvještaju piše da je zbog neusaglašenosti sa propisanim zahtjevima bezbjednosti zabranjen uvoz i stavljanje u slobodan promet i 240 litara vinskog sirćeta zbog povećanog sadržaja sirćetne kiseline i 2,5 litra sirupa za jačanje imuniteta, jer je u njemu nađen natrijum-benzoat (nedozvoljeni aditiv).

Zbog prisustva konzervansa koje feferoni ne smiju da sadrže, zabranjen je uvoz 249,60 kilograma tog proizvoda.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.