Han: Balkanske zemlje će odvojeno u EU
Johanes Han

U zavisnosti od napretka

Han: Balkanske zemlje će odvojeno u EU

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da će nastaviti da se zalaže za proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan jer smatra da je to i interes EU.

"Neću se umoriti od zalaganja za proširenje EU. Ne radi se samo o ljudima u Jugoistočnoj Evropi, već i o našim sopstvenim interesima. Ili ćemo izvoziti stabilnost ili ćemo uvoziti nestabilnost", rekao je Han za njemački "Handelsblat" uoči samita o Zapadnom Balkanu u Berlinu.

Upitan da li ima smisla da EU primi balkanske zemlje odvojeno, zavisno od njihovog napretka ili bi bilo bolje da se sve one prime u jednom bloku kasnije, Han kaže da bi teoretski zajedničko pristupanje bilo bolja mogućnost, ali ne i praktično.

"To u praksi ne ide, jer mi ocjenjujemo napredak zemalja pojedinačno. Ona zemlja koja se brže približava EU, ne smije da trpi što su druge zemlje sporije. Nadmetanje i među državama je dobro i podsticajno", kaže Han.

Proces pristupanja, kako je dodao, predstavlja i pozitivan signal za investitore, a smanjenjem nezaposlenosti kod mladih u regionu se smanjuje i rizik od mogućnosti regrutovanja radikalnih ili čak terorističkih pristalica.

"Balkanske zemlje su naši susjedi, ne može i ne smije da nam bude svejedno kakva je njihova politička i ekonomska situacija", rekao je Han.

Ukazao je i da evropski koncerni prilikom donošenja odluke o ulaganju veliku pažnju posvećuju poštovanju pravne države.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.