Teroristi spremaju nove napade: Meta atraktivne destinacije
Foto: Ilustracija

Stručnjaci upozoravaju

Teroristi spremaju nove napade: Meta atraktivne destinacije

Stručnjaci upozoravaju da će pripadnici terorističke grupe Islamske države izvesti nove terorističke napade u popularnim odmaralištima.

Prema pisanju britanskog "Telegrafa", vjeruje se da teroristi bježe iz Iraka i Sirije, a da napade planiraju u najranjivijim lokacijama poput Indije, Maldiva, Kenije i Tanzanije.

Nakon pada samoproglašenog kalifata Islamske države, vjeruje se da su pripadnici terorističke gupe preusmjerili svoju pažnju na napade širom svijeta.

"Ova izmjena taktike izaziva veliku bojazan. Kada su bili zaokupljeni vođenjem de fakto države, dosta vremena su posvetili stvarim poput zdravstva. To im je oduzimalo dosta vremena, ali sada to ne rade i imaju vremena da šire propagandu putem napada", rekao je neimenovani izvor lista "Telegraf".

Drugi izvor smatra da je pad samoproglašenog kalifata "fantastična" stvar, ali da stvara kratkoročne i srednjeročne probleme širenja pripadnika Islamske države po svijetu, koji će pokušati da sprovode napade u cilju širenja poruke Islamske države. Izvor lista iz ogranka Islamske države u Avganistanu kaže da su bombaši samoubice iz Šri Lanke bili u kontaktu sa liderima Islamske države u Iraku.

"Postoje šanse da se još takvih napada dogodi u južnim azijskim državama u bliskoj budućnosti. Islamska država će koristiti istu bombašku strategiju iz Šri Lanke, jer je bila uspješna", kaže neimenovani izvor.

Izvor: Tanjug

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.