Škole i vrtići ne smiju objavljivati fotografije maloljetnika bez saglasnosti roditelja
Foto: Ilustracija

Škole i vrtići ne smiju objavljivati fotografije maloljetnika bez saglasnosti roditelja

Promovisanje aktivnosti obrazovnih ustanova na društvenim mrežama i zvaničnim sajtovima je poželjno, ali škole i vrtići ne smiju objavljivati fotografije maloljetnika bez ranije pribavljene saglasnosti roditelja ili staratelja, kazali su CdM-u iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Do sada se Ombudsmanu, kao i Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, roditelji nijesu žalili na neovlašćeno objavljivanje fotografija djece na internetu.

Ombudsman kontinuirano preduzima radnje i mjere u cilju zaštite i unaprjeđivanja stepena poštovanja garantovanih prava djeteta na svim nivoima i u svim sferama odrastanja.

“Zaštitnik se, u skladu sa svojim nadležnostima, između ostalog, bavi i praćenjem poštovanja prava na privatnost. Napretkom informaciono-komunikacionih tehnologija, zloupotreba i ugrožavanje prava na privatnost djeteta je dobila nove dimenzije, a zaštita garantovanog prava se suočava sa brojnim izazovima”, ocjenjuju u toj instituciji.

Domaće zakonodavstvo je, naglašavaju, u najvećoj mjeri usklađeno sa konvencijskim standardima, ali oni primjećuju da je primjena propisa nedosljedna.

“Objavljivanje ličnog podatka o djetetu na internetu, uključujući i objavljivanje lika djeteta, bez prethodno pribavljene saglasnosti roditelja/staraoca, predstavlja posebno težak oblik kršenja prava djeteta, jer od momenta objavljivanja ni dijete, ni njegova porodica, niti lice koje je objavilo sadržaj nema nikakvu kontrolu nad daljim kretanjem ličnog podatka djeteta”, rekli su u kabinetu Zaštitnika.

Ističu da promovisanje aktivnosti u kojima djeca učestvuju, iako ima pozitivnu konotaciju i promoviše određene vrijednosti, te daje dobar primjer djeci, nije dozvoljeno ukoliko je objavljeno bez ranije pribavljene saglasnosti.

Rizici kojima su djeca izložena na internetu su brojni, a, kako navode u Ombudsmanovom kabinetu, stiče se utisak da, i pored preduzimanja različitih radnji i mjera, nivo znanja djece o njima i načinu zaštite nije dovoljan.

“Dužnost je ustanova obrazovanja i vaspitanja da djecu obrazuju o rizicima od zloupotrebe i nasilja na internetu i zloupotrebe ličnih podatka. Posebna je obaveza i odgovornost obrazovnih ustanova da poštuju pravo djeteta na privatnost, te da u svom radu ne pribavljaju i ne objavljuju lične podatke djeteta, uključujući i djetetov lik i glas, bez neophodne saglasnosti. Smatramo da upravo obrazovne ustanove moraju predstavljati glavne promotere dječjih prava, te da imaju stepen više odgovornosti kada je u pitanju njihova zaštita”, poručuju iz kabineta Zaštitnika.

Iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda kazali su da u radu nisu imali pritužbe roditelja na obrazovne ustanove u kojima bi se, između ostalog, isticalo objavljivanje fotografije djeteta bez prethodno pribavljene saglasnosti.

 

Izvor: CDM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.