Gjenero i Goati: Poziv ohrabrenje i podrška za Đukanovića
Gjenero i Goati

Gjenero i Goati: Poziv ohrabrenje i podrška za Đukanovića

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron jasno su pokazali svoj stav prema integracijama i evropskom putu Crne Gore-pozivom crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da prisustvuje sastanku u Berlinu, zakazanom za sjutra, kazao je zagrebački politikolog i nezavisni politički konsultant Davor Gjenero.

“Osim Crne Gore niti jedna država, za sada, ne pokazuje ozbiljne kapacitete za proširenje”, kazao je Gjenero za Novu M.

Politički anlitičar Vladimir Goati smatra da je Crna Gora bezrezervno prihvatila evropske vrijednosti, pa sada ubira plodove svojih napora.

“Crna Gora to zaista radi iskreno i ona u nizu dimenzija postiže neke rezultate recimo u borbi protiv korupcije kojim se ne mogu pohvaliti njene okolne zemlje, njeni susjedi. Tako da to je, po mom mišljenju, suština ovog poziva”, smatra Goati.

Goati podsjeća i na nedavni intervju Đukanovića za AP, u kojem je čelnicima EU poručio "ne dajte nas Rusiji". Kaže da je Đukanovićevo opredjeljenje između Istoka i Zapada poznato, zbog čega je, kako kaže, on i cijenjen u evropskim krugovima.

“Crna Gora je svjesna da je geopolitički u zapadnom svijetu”, kazao je Goati za Novu M.

Gjenero i Goati ocjenjuju da je poziv upućen Đukanoviću od Makrona i Merkel, koje vide kao centralne figure u politici Evropske unije, svojevrsno davanje počasti za članstvo Crne Gore u NATO, za šta je, podsjećaju, najzaslužniji Đukanović, ali i za brzi napredak u integracijama ka EU.

“Meni se čini da su konačno u Berlinu i Parizu, barem, shvatili da proces evropeizacije u najvećoj mjeri ovisi o ličnosti jednog čovjeka”, kazao je Gjenero.

“On je učinio sve da bi priključio Crnu Goru svojoj geografiji i evropskoj i jedinoj danas relevantnoj po mom mišljenju civilizaciji koja je zasnovana na evropskim uzorima. Eto to je, po mom mišljenju, velika zasluga Mila Đukanovića, čak i u trenucima nekakvih iskušenja, kolebanja”, ističe Goati.

Podsjetimo, govoreći o najavljenom sastanku sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom u Berlinu, Đukanović je nedavno kazao i da ta inicijativa uliva dodatno ohrabrenje u proces proširenja Unije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.