Proslava Vaskrsa na Kosovu i Metohiji
Porta hrama Svetog Save u u južnom dijelu KM, foto: TV Most

Proslava Vaskrsa na Kosovu i Metohiji

U djelimično obnovljenom hramu Svetog Save u južnom dijelu Kosovske Mitrovice Vaskršnju liturgiju služio je sveštenik Nenad Stojanović.

U prisustvu vjernika među kojima je bilo mnogobrojne djece pročitana je Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja, a zatim je uslijedilo i pričešće na najradosniji hrišćanski praznik.

Praznično na Vaskrs i u Gračanici.

"Da ste živi i zdravi mnogo godina, da slavite još mnogo godina Vaskrs i sve praznike, da vam godina bude blagoslovena i svakom dobro Bog darivao. Srećan praznik i Hristos Vaskrse", poručio je prisutnim vjernicima sveštenik Stojanović, prenosi TV Most.

Sveštenik Nenad Stojanović i njegova porodica jedini su Srbi u južnom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje žive isključivo Albanci.

Sveštenik Nenad Stojanović, foto: TV Most

Praznično na Vaskrs u Gračanici 

Porta manastira Gračanica bila je prepuna vjernika koji su došli da se za najveći hrišćanski praznik pomole Bogu i upale svijeću za zdravlje svoje porodice, prenosi Radio Gračanica. 

Od ranog jutra manastirskim dvorištem odzvanjala je radosna dječja graja, a pored velikog broja pravoslavnih vjernika u manastiru je bilo i turista.

Veliki broj naših sugrađana Uskrs je noćas dočekao upravo u manastiru, zadužbini Kralja Milutina, gdje je služeno jutrenje i liturgija Sv. Jovana Zlatoustog, kome je prisustvovao i zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

Vjernici ističu da je okupljanje u porti manastira za sve velike vjerske praznike nešto što predstavlja najveću radost ovdašnjih Srba i da je vjera u Boga ono što srpski narod na Kosovu i Metohiji održava i pomaže da opstane na vjekovnim ognjištima.

Od 18 sati u manastiru Gračanica služi se Večernja, a proslava Vaskrsa nastavlja se i u ponedjeljak i utorak ujutro kada će biti služena liturgija SV. Jovana Zlatoustog.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.