Četiri savjeta za njegu suve bebine kože
Foto: Ilustracija

Četiri savjeta za njegu suve bebine kože

Suva koža nije dobar zaštitnik jer je kao takva izložena pojačanom dejstvu mikroorganizama.

Zato bi posebnu pažnju trebalo posvetiti njezi bebine kože, a evo nekoliko osnovnih savjeta.

1. Ne pretjerujte sa kupanjem bebe

Ne kupajte bebu više od dva do tri puta nedjeljno. Temperatura vode je jako važna – ne smije da bude vrela, već mlaka, a ako se bojite da će vam se dijete prehladiti, polivajte ga često mlakom vodom preko ramena. Okupanog mališana, odmah uvijte u spremljeni peškir, dobro ga osušite i odmah namažite losionom za tijelo koji će hidrirati bebinu kožu.

2. Redovno bebi mijenjajte pelene

Čim se beba ukaki ili upiški odmah joj promijenite pelenu. Najbolje je da joj operete guzu mlakom vodom, a ako vam prilike to ne dozvoljavaju, možete je obrisati mekanim papirnim ili blagim vlažnim maramica. Mijenjajte djetetu pelenu čak iako je prazna jer koliko god da su testirane, pelene umiju da iritiraju nježnu dječju kožu.

3. Oprezno sa izborom kozmetike za bebu

Pažljivo čitajte sastav kozmetičkih proizvoda namijenjenih djeci. To što na šamponu ili kremi piše da je bezbjedno za bebe ne znači da će prijati i vašem djetetu. Posebno izbjegavajte proizvode sa mirisom, antibakterijske ili one koje sadrže sredstva koja ublažavaju znojenje.

4. Vodite računa o vremenskim prilikama

Nikako ne izlažite dijete mlađe od šest mjeseci suncu. Starije mališane mažite najjačim faktorom i to minimum 30 minuta prije izlaska na sunce. Zimi obavezno namažite dijete kremom prije nego što ga izvedete napolje. Takođe, vodite računa da i ljeti i zimi dijete pije puno vode.

Radiosarajevo.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.