Demokrate HN: LED rasvjeta rasvijetlila aferu
Foto: DCG

Demokrate HN: LED rasvjeta rasvijetlila aferu

Projekat zamjene i izgradnje LED svjetiljki je bio korupcionaški posao, koji se, na sreću, nije realizovao zahvaljujući pravovremenoj smjeni vlasti, saopštio je Opštinski odbor Demokrata Herceg Novi.

"Lokalna vlast u Herceg Novom je na skupštinskom zasijedanju u četvrtak, 25. aprila, usvojila odluku o poravnanju sa danskom firmom Novalume, čime je stavila tačku na aferu LED rasvjete. Naime, projekat zamjene i ugradnje LED svjetiljki otpočeo je 2015. godine i od samog početka su ga pratile kontroverze. Ukupna cijena projekta je po ugovoru bila blizu 2.7 miliona eura, a ugovarači su nakon toga pohapšeni i u Danskoj osuđeni na 7 godina zatvora, što potvrđuje da se od starta radilo o korupcionaškom poslu", saopšteno je iz Opštinskog odbora Demokrata Herceg Novi.

Kako su naveli, vještak ekonomske struke procijenio je sadašnju vrijednost samih svjetiljki na 1.185.000 eura.

"Dakle, za ostatak cifre od ugovorenih 1.700.000 platili bismo obećanja o uštedi i maglu od daljinskog upravljanja. Pokušalo se naplatiti 1.700.000 više nego što je vrijednost posla. Parnica koja se vodila pred Privrednim sudom, kao i svaki sudski postupak, dugo je traje i vodila bi Opštinu u dalju neizvjesnost, dok je građanima svakog dana potrebna javna rasvjeta i morala se konačno staviti tačka na ovo bolno pitanje za naš grad", kazale su Demokrate.

Dodajući da je Skupština opštine Herceg Novi donijela odluku o davanju saglasnosti na poravnanje za vrednost od 1 milion eura, što je za blizu 1.7 miliona manje od ugovorene vrijednosti koju su prije tri godine ugovorili predstavnici koalicije DPS-IZBOR.

"Ovo je još jedan u nizu naslijeđenih projekata – problema od bivše vlasti, koje oni nijesu mogli ili nisu htjeli da riješe. Zato smo kao odgovorna partija zajedno sa našim koalicionim partnerima preuzeli odgovornost, radi dobrobiti svojih građana. Tako smo postupili i u slučaju rješavanja stambenih pitanja državnim službenicima na Toploj, kada smo "pronašli" zaboravljene stanove i omogućili poštenu raspodjelu, bez privilegovanih pojedinaca. Isto smo postupili i u slučaju izgradnje kanalizacionog projekta, kada smo izglasali odluku o poravnanju na 2,3 miliona eura, i tu uštedjeli blizu million eura koliko je bio prihvaćen odštetni zahtjev, kako bi se na taj način kolektor konačno završio, a građani dobili funkcionalan sistem odvoda otpadnih voda. Tu je i slučaj sa stambenom zadrugom Solidarno i zgradom u Meljinama, koja je takođe primjer da ova lokalna vlast u Herceg Novom"završava poslove" i radi savjesno i odgovorno", saopšteno je iz OO Demekrate HN.

Kako su kazali Lokalna vlast u Herceg Novom pronalazi načine da se projekti završavaju i da grad ide naprijed i pored svih opstrukcija koje dolaze sa državnog nivoa.

"Ono na šta nailazimo su ,,kosturi u ormanu,, poput ovog ugovora za LED rasvjetu, kao i mnogih drugih, ali ćemo se kao odgovorna i poštena vlast uhvatiti u koštac sa svim izazovima i problemima na zadovoljstvo grada i građana Hercg Novog", zaključile su Demokrate iz Herceg Novog.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.