Amerikanac se automobilom zabio u grupu misleći da su muslimani, pa uzvikivao
Sa mjesta nereće, foto: sfchronicle.com

Amerikanac se automobilom zabio u grupu misleći da su muslimani, pa uzvikivao "Isuse, hvala ti"

Najmanje četiri osobe su povrijeđene, među kojima je jedna maloljetna osoba u kritičnom stanju, nakon što se Amerikanac po imenu Isaiah Džoel Piples automobilom zabio u grupu pješaka u Kaliforniji.

Policija je istragom utvrdila da je riječ o napadu iz mržnje, odnosno da je Piples automobilom u pješake udario s namjerom, misleći da je riječ o muslimanima, javlja Anadolija.

Američki mediji objavili su ranije kako je 34-godišnjak, prošlog utorka automobilom udario pješake na trotoaru u gradu San Hozeu, u saveznoj državi Kalifornija. 

Šef policije i rukovodilac istrage u ovom slučaju Fan Ngo potvrdio je kako je optuženi s namjerom vozilom krenuo na pješake misleći da je riječ o muslimanima. 

"Novi dokazi ukazuju na to da je optuženi s namjerom krenuo automobilom na pješake misleći na njihovu rasu i pripadnost musilmanskoj vjeri", kazao je Ngo. 

Prema izjavama očevidaca, Piples je, nakon što se automobilom zabio u pješake, izgovarao: "Isuse, hvala ti. Isuse, hvala ti." 

SJMLSUNCRASH04254

Među pješacima u koje se zabio automobilom, su osobe od devet do 52 godine, a među njima je bilo žena i djece. Saznaje se takođe kako je 13-godišnja djevojčica porijeklom iz Azije, u kritičnom stanje te je zbrinuta na intenzivnu njegu. 

Načelnik opštine Sanivejl Lari Klajn, gdje se sve dogodilo, osudio je ovaj napad. 

"Naše društvo je ujedinjeno potiv besmislenih slučajeva nasilja uzrokovanih mržnjom. Najoštrije osuđujemo ovakve napade", kazao je Klajn. 

Policija je takođe otkrila i detalj kako je Piples služio u američkoj vojsci kao snajperista u Iraku 2005 i 2006. godine. Trenutno je zaposlen kao finansijski revizor u Pentagonu. Utvrđeno je takođe da je napad izvršio putujući ka grupi s kojom je zajedno čitao Bibliju. 

isaiahjoelpeoples

Zamjenik glavnog tužioca u regiji Santa Klara Džej Bojarski izjavio je kako se istraga u ovom slučaju nastavlja, da je Piples proslijeđen sudu i tereti se za pokušaj ubistva osam osoba. U slučaju da se proglasi krivim prijeti mu kazna doživotnog zatvora. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.