Hrvatska: Od ponoći počinje prikupljanje potpisa za referendum protiv rada do 67. godine
Foto:Anadolija

Hrvatska: Od ponoći počinje prikupljanje potpisa za referendum protiv rada do 67. godine

Predstavnici Inicijative "67 je previše" pozvali su na Trgu bana Jelačića hrvatske građane da daju potpis za raspisivanje referenduma protiv penzione reforme kojom bi se radni vijek za odlazak u mirovinu sa 65 produljio na 67 godina.

Prikupljanje potpisa za referendum započinje večeras od ponoći, a tokom dvije naredne sedmice potpisi za raspisivanje referenduma će se prikupljati širom Hrvatske.

Prema informacijama koje za sada imaju u ovoj inicijativi, za raspisivanje referenduma potrebno je prikupiti 385.000 valjanih potpisa hrvatskih građana tj. 10 posto od ukupnog broja birača.

Za prikupljanje potpisa zaduženo je preko 4.000 volontera i aktivista Inicijative, većinom sindikalnih članova, koji će štandove s potpisnim listama postaviti na najfrekventija mjesta, tako da će i svi učesnici prvomajskog okupljanja imati priliku svoj potpis dati u parku Maksimir, na jezeru Bundeku itd.

Ana Milićević Pezelj iz organizacijskog odbora Inicijative "67 je previše" istakla je kako se inicijativa fokusirala na dva pitanja, a to su dob za odlazak u penziju i penalizacija za prijevremeni odlazak u penziju.

"Ministar ponovno udara na najslabije koji se neće moći braniti, tako da ima tokom dvije sedmice omogućavamo da se od toga odbrane", kazala je Pezelj.

Dodala je kako će svaki novi penzioner od ove ili sljedeće godine imati manju penziju za nekoliko stotina kuna, a nakon što im je ukinuta stimulacija za duži ostanak u svijetu rada.

Pezelj smatra kako je nepotrebno produžavati radni vijek na 67 godina kako bi penzioni sistem bio održiv, već poručuje kako je potrebno povećati zaposlenost stanovništva do 45 godina.

Nadbiskupska konferencija načelno podržava prikupljanje potpisa za referendum, izjavila je Pezelj, ali su korištenje crkvenih dvorišta ostavili na odluku pojedinom lokalnom ordinariju.

Da bi glas za referendum bio važeći, uz ime i prezime te OIB, potreban je i svojeručni potpis građana, a sve potpise na kraju će provjeravati nadležna državna tijela.

Referendumsku inicijativu "67 je previše" pokrenule su tri sindikalne središnjice Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata, a potpisi se prikupljaju od 27. maja do 11. maja 2019. 

Anadolija

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.