Austrija: Ovo je lista deficitarnih zanimanja, Vlada uvela olakšice za strance
Ilustracija

Austrija: Ovo je lista deficitarnih zanimanja, Vlada uvela olakšice za strance

Udruženje građana Privileg objavilo je u saradnji sa zvaničnim institucijama Austrije ovogodišnju proširenu listu deficitarnih zanimanja u Austriji.

U odnosu na prošlu godinu, lista je proširena na 45 deficitarnih zanimanja, što je čak 20 zanimanja više nego prošle godine, navodi se u saopštenju tog udruženja iz Beča koje je osnovano 2017. sa ciljem da pruži pravnu pomoć građanima država bivše Jugoslavije.

Na sajtu Udruženja Privileg može se naći lista svih 45 deficitarnih zanimanja za 2019. godinu, kriterijumi za kvalifikovani kadar, kao i sistem bodovanja.

Među deficitarna zanimanja za 2019. spadaju između ostalog metaloglodači, mašinski tehničari, izolateri, elektrotehničari-inženjeri energetike (visoke struje), strugari/tokari, zavarivači, altničari, mašinbravari, kuvari, tehničari različitih profila...

Iz tog udruženja podsjećaju da će, kako su austrijski zvaničnici najavili, građani zapadne Evrope imati ne samo mogućnost za naseljavanje u Austriji već i olakšice u pogledu ukidanja apsurdnih odredbi koje nepotrebno komplikuju regulisanje statusa specijalne radne snage u Austriji.

Vlada Austrije donijela je odluku da reformiše crveno-belo-crvenu kartu zajedno s listom deficitarnih zanimanja, kako bi se osiguralo da ključni profesionalci dođu u Austriju, podsjećaju iz tog udruženja.

Promjene uključuju, između ostalog, i ukidanje obaveznog lokalnog smještaja pri aplikaciji.

Praksa je pokazala da je trenutno tražena minimalna zarada za korisnike crveno-bijelo-crvene karte postavljena previsoko i da je do sada važilo da osobe do 30 godina primaju 2.610 eura bruto u mjesecu (2019), a ubuduće bi to trebalo da se smanji 2.088 eura.

Za ključne radnike starije od 30 godina, do sada je minimum bio 3.132 evra bruto, a sada bi trebalo da iznosi 2.610 eura.

Odluka o tome trebalo je da bude donijeta još prije leta u parlamentu, a i izostavljanje dokaza o smještaju i smanjenje donje granice visine plate bi trebalo da stupi na snagu odmah nakon toga, podsjećaju iz udruženja.

Sistem se zasniva na određenim kriterijumima (sistem bodovanja) i omogućuje kvalifikovanoj radnoj snazi iz trećih zemalja (koje nisu članice EU) i članovima njihovih porodica nastanjivanje u Austriji na duži vremenski rok.

Zahtjev se može podnijeti ukoliko radnik ispunjava sledeće uslove: ima stručno obrazovanje iz jednog od deficitarnih zanimanja, a neophodno je da se priložiti dokaz o stručnosti, zatim, ako ima obavezujuću ponudu za posao u Austriji za koji će dobiti barem minimalnu platu koja je propisana zakonom ili kolektivnim ugovorom i eventualno uobičajeni dodatak koji isplaćuje dotično preduzeće.

Takođe je potrebno da imaju potreban minimalan broj bodova u sistemu bodovanja za stručnjake u deficitarnim zanimanjima (55 od mogućih 90).

Jedan od advokata Udruženja građana Privileg, specijalista za radne dozvole kaže da su mogućnosti zaposlenja u Austriji predloženim promenama povećane u odnosu na prethodne godine.

"Obzirom na dodatne olakšice koje nastupaju, savjetujem građanima koji su specijalizovani za neko od navedenih zanimanja, da iskoriste priliku za rešavanje svog statusa u Austriji. Prilike za to su trenutno više nego dobre", rekao je ta stručnjak.

On ističe da su brojne institucije i udruženja poput Privilega na raspolaganju građanima, a da to udruženje od nedavno nudi pomoć pri prikupljanju dokumentacije i popunjavanju formulara.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.