Poslodavci da obezbjede mjere zaštite kako bi moguće rizike sveli na minimum
Ilustracija

Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu

Poslodavci da obezbjede mjere zaštite kako bi moguće rizike sveli na minimum

Samo bezbjedan i zdrav radnik može dati svoj puni potencijal i doprinos procesu rada, ističu iz Izvršnog Odbora Unije slobodnih sindikata Crne Gore, povodom Svjetskog dana zaštite i zdravlja na radu.

Podsjećaju da se od 2003. godine, 28. april se obilježava kao Svjetski dan zaštite i zdravlja na radu, dan koji svima treba da bude podsjetnik na značaj i važnost prevencije profesionalnih oboljenja i povreda na radu ali i dan kada treba da odati počast svim žrtvama profesionalnih oboljenja i povreda na radu.

U središtu aktivnosti koje Unija slobodnih sindikata Crne Gore sprovodi od svog osnivanja do danas jeste upravo pitanje zaštite i zdravlja na radu i sa tim u vezi stvaranje ambijenta u kojem je svijest kako donosioca odluka, tako poslodavaca i zaposlenih, ali i ukupne javnosti na visokom nivou kada je u pitanju značaj kreiranja i sprovođenja mjera zaštite i zdravlja na radu.

“Zdravlje i život pojedinaca vrjedniji su od bilo kojeg novčanog ulaganja u unapređenje radnih uslova i stvaranja ambijenta u kojem su rizici od povreda i oboljenja svedeni na minimum. Stoga je važno da svi zajedno, kroz aktivan i argumentovan dijalog i kroz multisektorski pristup, stvaramo takav ambijent koji je od značaja za cijelo društvo i sistem”, poručuju iz USSCG.

Ističu da samo bezbjedan i zdrav radnik može dati svoj puni potencijal i doprinos procesu rada, te da nesigurni radni odnos uz nesprovođenje ili pak nepridržavanje mjera za zaštitu na radu siguran su put u nezgode, povrede, oboljenja pa čak i smrt.

"Ako znamo da ekonomski aktivno stanovništvo u prosjeku provede 1/3 svog vremena na radnom mjestu, onda ne treba raditi posebne ekspertize da bismo prepoznali važnost stvaranja dobrih radnih uslova koji garantuju zaštitu radnicima”, poručuju iz Unije slobodnih sindikata.

I pored činjenice da na svom putu ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju, Crna Gora usklađuje svoje zakonodavstvo sa evropskim, te da je u tom smislu odradila ogroman posao kada je u pitanju zakonodavstvo u ovoj oblasti, i dalje ostaje veliki izazov primjena zakona u praksi, odnosno implementacija zakona.

“Stoga, ovaj Dan ali i najava Evropske komisije da će napredak Crne Gore u poglavlju 19 mjeriti ne samo kroz puko transponovanje direktiva u nacionalno zakonodavstvo, već upravo njegovom primjenom u praksi, treba da nam bude dodatni motiv i pokretač da na ovom polju uradimo mnogo više na način da moguće rizike svedemo na minimum, odnosno da neželjene posljedice kao što su povrede na radu, profesionalne bolesti i bolesti u vezi sa radom svedemo na najmanju moguću mjeru i ostvarimo uslove rada u kojima zaposleni imaju osjećaj sigurnosti pri obavljanju svojih profesionalnih zadataka”, poručuju iz USSCG.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore apelovala je na sve zaposlene da se pridržavaju mjera zaštite i zdravlja na radu, ali i da prijave sve nepravilnosti koje uočavaju, a koje su takve da mogu dovesti njihov život i zdravlje u opasnost.

“Istovremeno, USSCG apeluje na poslodavce da obezbjede mjere zaštite kako bi moguće rizike sveli na najmanju moguću mjeru, te da razvijaju i njeguju dijalog sa zaposlenima i pozivaju nadležne organe da vrše redovne kontrole i preduzimaju mjere iz svoje nadležnosti”,zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.