Klica: Želimo da svaki turista koji dođe na Skadarsko jezero ponese što bolju i ljepšu sliku ovog prostora
Foto: NPCG

Klica: Želimo da svaki turista koji dođe na Skadarsko jezero ponese što bolju i ljepšu sliku ovog prostora

Nacionalni park Skadarsko jezero u saradnji sa lokalnom zajednicom, preduzetnicima, turističkim radnicima i nadležnim državnim institucijama preduzeće sve naophodne aktivnosti kako bi ljetnja turistička sezona bila uspješnija i kvalitetnija od prethodne, zaključeno je na juče održanoj sjednici Socio – ekonomskog savjeta tog nacionalnog parka.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali predstavnici svih relevantnih institucija, bilo je riječi o pripremi nove ljetnje turističke sezone, ali i izazovima i problemima sa kojima se suočavaju zaposleni u NP Skadarsko jezero i oni koji svoje poslovanje vezuju za prostor tog parka.

„Javno preduzeće za nacionalne parkove kao upravljač vodi računa da u svim parkovima unaprijedi saradnju sa lokalnim stanovništvom kako bi na što bolji način dočekali goste.  Sezona je već počela i NP Skadarsko jezero aktivno radi na uređenju mobilijara i staza. Identifikovali smo određene probleme koje ćemo riješavati narednih mjesec dana. Prošle godine ovaj park je posjetilo oko 100 hiljada posjetilaca, dok ove sezone očekujemo i bolje rezultate. Naša je želja da svaki turista koji dođe na Skadarsko jezero ponese što bolju i ljepšu sliku ovog prostora“, kazao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

On je dodao da je i ove sezone formirano Radno tijelo za praćenje turističke sezone u čijem radu učestvuju sve nadležne institucije koje su povezane za djelatnostima NP Skadarsko jezero.

Direktor NP Skadarsko jezero Nenad Ivanović  objasnio je da je Socio - ekonomski savjet zamišljen kao prilika da oni koji učestvuju u radu NP kroz razne insititucije, turističke organizacije, privredne subjekte, individualce, zajednički rade na riješavanju eventualnih problema u tom zaštićenom području. 

„Članovi savjeta su nas obavijestili o problema sa kojima se susrijeću na terenu. Sa najvećim brojem njih i mi smo upoznati i radimo na njihovom riješavanju u saradnji sa drugim nadležnim državnim organima. Sugestije koje smo danas dobili od učesnika su u većem dijelu opravdane i veliki broj njih smo već počeli da riješavamo. Neki od većih problema koji su naveli jesu nelegalan prevoz turista, kao i loše obezbjeđenje pružnog i magistralnog prelaza na Virpazaru. Sve što je u skladu sa našim nadležnostima, a što je u vezi sa ovim problemima, već smo realizovali“, naveo je Ivanović.

Savjetnik za zaštitu i razvoj u JPNPCG Veselin Luburić kazao je da su najave za ovu sezonu dobre i da se očekuje povećanje broja turista u NP Skadarsko jezero, kao i da bi cilj svima trebao da bude da turistička sezona ne bude masovnija, već kvalitetnija.

Predstavnici JPNPCG pozvali su sve članove Socio – ekonomskog savjeta da uz pomoć mobilne aplikacije prijave sve nepravilnosti u parku, kako bi iste bile uklonjene u što kraćem roku.

Socio-ekonomski savjeti su savjetodavna tijela nacionalnih parkova konstituisana u svih pet nacionalnih parkova sa ciljem unaprjeđenja saradnje između upravljača nacionalnih parkova i predstavnika lokalnih zajednica u svim segmentima i sferama rada.

Sjednici su prisustvovali  predstavnici Nacionalne turističke organizacija, TO Bar, Cetinje i Podgorica, predstavnici Opštine u okviru Glavnog grada Golubovci, Uprave za inspekcijske poslove, Asocijacije turističkih vodiča Crne Gore, Fakulteta za turizam i hotelijerstvo, Mjesne zajednice Crmnica, Udruženja ribara Skadarskog jezera

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.