Demokrate: Vladajuća većina podržala Đačića i time ugrozila opstanak opštine Pljevlja
Foto: DCG

Demokrate: Vladajuća većina podržala Đačića i time ugrozila opstanak opštine Pljevlja

Današnja sjednica SO Pljevlja, na kojoj se raspravljalo o razrješenju predsjednika Opštine, potvrdila je nedostatak argumentacije i potpunu nemoć aktuelne lokalne vlasti da pruži odgovor građanima zašto nema rezultata ni u jednom segmentu razvoja pljevaljske opštine, kazali su iz Kluba odbornika Demokrata u SO Pljevlja.

Kako su naveli, ne ulaze u razloge nečinjenja predsjednika Opštine Pljevlja u odnosu na obavezu podnošenja Izvještaja o radu, kašnjenje ovog dokumenta najbezbolnije je u odnosu na druga kašnjenja. Dodajući, da se sve drugo sprovodi u rokovima, a da samo Izvještaj kasni Pljevlja bi danas bila napredna opština.

"Vladajuća većina nije dala odgovor zašto kasni rekonstrukcija ulice Kralja Petra. Građani Pljevalja gotovo godinu dana nemaju uređen centar grada, a preduzetnici koji posluju u užem gradskom jezgru trpe velike finansijske gubitke. Ni pet godina nije bilo dovoljno da se završi izgradnja fontane, što je zaista primjer nesposobnosti i neodgovornosti. Svi rokovi su probijeni i kada je u pitanju sistem za prečišćavanje otpadnih voda. Napominjemo da je trebao da bude pušten u funkciju još u decembu  2018. godine. Danas, ne znamo ni kako će se finansirati, ni ko će plaćati zaposlene, niti koliko će sve to koštati građane.Takođe, kasni se i sa završetkom Doma kulture. Zgrada koju su gradile tri vlasti, a najmanje aktuelna, od 2007. godine, još nije završena. U zgradu Doma kulture i dalje nije preseljen muzej, narodna biblioteka i druge kulturne ustanove koje se nalaze u neuslovnim prostorijama", pojasnili su iz DCG-a.

Odbornici Demokrata u SO Pljevlja zaključili su da se zakasnilo i sa krivičnom prijavom protiv direktora Poreske uprave.

"Usljedila je, ali kasno. Ona je trebala da se podnese onog momenta kada je Poreska uprava propustila da naplati koncesije ,,Vektri Jakić" i prebaci na račun Opštine 70% tih sredstava u skladu sa Zakonom. Zbog takvog kašnjenja, budžet Opštine Pljevlja oštećen je  za više od 7 miliona eura. Takođe, izostali je podnošenje krivične prijave protiv Dragana Brkovića. Opština Pljevlja je blokirala račune ovoj kompaniji zbog neisplaćenog poreza na nepokretnosti. Međutim, Brković je finansijski poslovao uprkos blokiranom računu, što je nezakonito i proizvod je zloupotreba. Prije mjesec dana pozvali smo i državnog tužioca da reaguje na ove navode, što do danas nije učinio", navodi se u saopštenju Demokrata.

Ocjenjujući da je lokalna vlast je zakasnila i sa uvođenjem naknade zagađivačima.

"Napominjemo da Vlada Crne Gore odbija da omogući punjenje lokalnog budžeta po ovom osnovu, iako je Zakon o životnoj sredini tu obavezu više nego jasno propisao. Sasvim očekivano, lokalna vlast se ne usuđuje da podnese tužbu protiv Vlade Crne Gore kod domaćeg i međunarodnog pravosuđa, zbog čega je lokalni budžet izgubio više od 10 miliona eura. Na listi neispunjenih  i zakasnjelih projekata nalazi se toplifikacija i gradska toplana. Brojne administrativne greške izvršne vlasti, nedostatak jasne vizije, podrške i sredstava uslovili su da i ovaj projekat ostane prazno obećanje. Kada su u pitanju saobraćajnice, svjedoci smo da je predizborni asfalt već opao, a potpuno rekonstruisane ulice možemo nabrojati na prste. Treba pomenuti i dugo najavljivane, a nikad nerealizovane projekte, kao što su: Drugi blok TE, cementara, pruga Pljevlja - Bijelo Polje, izgradnja bazena i aerodroma. Čak i najsviježije najavljena investicija, put Pljevlja – Metaljka, ne počinje sa realizacijom. Pored toga, u većini javnih komunalnih preduzeća kasne plate, dok u drugima kasne uplate poreza i doprinosa", istakli su iz Kluba odbornika Demokrata.

Kako su kazali analizirajući samo dijelić onoga što kasni, onda shvataju zašto je i sam Izvještaj predsjednika Opštine u kašnjenju.

"Da je podnio Izvještaj, to je mogao biti samo prazan papir.  Nažalost, uprkos katastrofalnim rezultatima i grubom kršenju zakona, vladajuća većina se opredjelila da održi Mirka Đačića na poziciji predsjednika Opštine i time omogući nastavak negativnih trendova. Vladajuća većina je ovakvom odlukom legitimisala i ohrabrila bezakonje i ugrozila opstanak opštine Pljevlja", zaključuju iz Kluba odbornika Demokrata SO Pljevlja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.