Šta krije Kim Džong Unova
Foto: Ilustracija

Sjevernokorejski lider voz naslijedio od oca

Šta krije Kim Džong Unova "putujuća tvrđava": Vagoni neprobojni, zaštita od špijunskih uređaja...

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un koristi svoj lični oklopni voz za putovanja u druge zemlje. Voz je naslijedio od svog oca, koji je tim vozom nekada putovao u Kinu i Vijetnam.

 Kim Džong Un je ovim vozom doputovao u Vladivostok, gdje će razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Oklopni vagon je Kim Džong Ilu podario Josif Staljin. Razumije se da su i lokomotiva i vagoni u više navrata modernizovani proteklih decenija.

Kompoziciju čine 10 do 17 oklopnih vagona. Bez tjelohranitelja sjevernokorejski lideri nikada nisu putovali, zbog čega ova željeznička kompozicija predstavlja pravu tvrđavu. Iako spolja voz izgleda veoma skromno, unutra se nalazi pravi dvorac na šinama. Vagoni u kompoziciji su veoma različiti.

Tu su i restoran, i kuhinja, i takozvani "ekonomski" vagon koji lider Sjeverne Koreje koristi za savjetovanja tokom samog putovanja.

20190424221808535223

Foto: Tanjug

Predviđeni su i posebni vagoni za telohranitelje, svitu i poslugu.

Svaki vagon je neprobojan, zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji. Dok putnički vagon teži oko 60 tona, vagon sjevernokorejskog lidera je oko 80 tona.

Još jedna interesantna karakteristika voza sjevernokorejskog lidera jeste to što su u njemu iskorišćeni specijalni materijali za skrivanje od pratilaca-špijuna.

Očigledno je da sjevernokorejski državni vrh strahuje od nadzora Japana i SAD. Detalja o korišćenju "stelt" tehnologije za prikrivanje nema mnogo.

Potpuno je tačno da u konstrukciji voza postoje sredstva za zaštitu od termo, zvučnih i radarskih špijunskih uređaja. Svi kanali za komunikaciju u vozu višestruko su kodirani radi zaštite od presretanja i prisluškivanja.

Voz posjeduje sistem za potpunu hermetizaciju i prinudnu ventilaciju. Ta sredstva treba da omoguće lideru da preživi u slučaju nuklearnog, hemijskog ili bakteriološkog napada.

Izvor: Sputnik

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.