Lijek za oboljele od kancera stigao u ponedeljak

Pacijenti bili desetak dana bez terapije

Lijek za oboljele od kancera stigao u ponedeljak

Citostatik “bleomicin”, koji se koristi u liječenju pacijenata oboljelih od nekih vrsta kancera, u ponedjeljak popodne isporučen je Kliničkom centru (KC).

Oboljeli od Hočkinovog i ne-Hočkinovog limfoma, karcinoma grlića materice i testisa, jednjaka i skvamoznih ćelija u predjelu glave, kao i pacijenti sa dijagnozom kancera kada dolazi do nakupljanja tečnosti u plućima bili su desetak dana bez terapije.

Nakon što pacijenti u ponedjeljak nijesu mogli da prime terapiju, lijek je prije tri dana popodne distribuiran Kliničkom centru (KC).

Iz apotekarske ustanove “Montefarm” objasnili su da je isporuka “bleomicina” kasnila zbog proizvođača. Nestašice ovog lijeka nijesu zabilježene u regionu, pa je tako u Srbiji bilo moguće kupiti citostatik.

Prema informacijama sa portala Uprave za javne nabavke, Montefarm je sredinom decembra, prilikom godišnje nabavke ampuliranih ljekova, tražio i citostatik “bleomicin”.

U tenderskoj dokumentaciji stoji da je potrebno 600 doza ovog lijeka, od 15 miligrama.

U drugoj polovini februara, “Montefarm” je potpisao ugovor sa farmaceutskom kompanijom o isporuci više ljekova, između ostalog i “bleomicina”. Ugovorom je precizirana cijena od 15.300 eura za 600 ampula ovog lijeka.

Ovo je treća, javnosti poznata nestašica citostatika od početka prošlog mjeseca. U prvoj sedmici marta KC ostao je bez citostatika “5-fluorouracil” (5FU), koji se koristi za liječenje pacijenata oboljelih od karcinoma želuca i debelog crijeva. U drugoj sedmici marta falila je terapija za liječenje karcinoma dojke - citostatik “paklitaksel” (taksol).

Izvor:Vijesti.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.