Preko 9.500 djece nevakcinisano protiv malih boginja
ilustracija

Evropska nedelja imunizacije

Preko 9.500 djece nevakcinisano protiv malih boginja

Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Crnoj Gori trenutno ima preko 9.500 djece nevakcinisane protiv malih boginja.

To je saopšteno povodom obilježavanja Evropske nedjelje imunizacije pod sloganom „Spriječi, zaštiti, vakciniši“. 

Podaci Instituta za javno zdravlje pokazuju da su nevakcinisana djeca generacija između 2012. i 2017. godine.

Nedjelja imunizacije je godišnji događaj, čiji je opšti cilj povećanje obuhvata imunizacijom jačanjem uvjerenja o potrebi zaštite svakog djeteta od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom, sa posebnim akcentom na djecu iz teško dostupnih populacionih grupa, koji je inicirala Svjetska zdravstvena organizacija u oktobru 2005. godine. 

„Na svu sreću ta djeca se ne nalaze na jednom mjestu, nego su nepravilno raspoređeni po svim opštinama što je povoljna situacija“, kazao je Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje na radnom doručku za novinare koji je organizovao časopis Medikal. 

Karakteristika Crne Gore je ta da roditelji ne odbijaju vakcinaciju nego je odgađaju za neki stariji uzrast, kazao je Begić. 

„Jedan od ciljeva obilježavanje Evropske nedjelje imunizacije je da se roditeljima predoči značaj raspolaganja sa pravim činjenicama, da koriste naučno provjerene podatke i da te podatke dijele sa drugima“, ističe Begić. 

Anadolija

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.