Duško Marković

Marković na Premijerskom satu:

"U mandatu ove Vlade otvoreno je više od 15.000 radnih mjesta, na što sam ponosan"

Za vrijeme mandata ove Vlade otvoreno je više od 15.000 novih radnih mjesta. Kao predsjednik Vlade ponosan sam na ovaj rezultat – rekao je premijer Duško Marković, danas na Premijerskom satu.

Odgovarajući na pitanje Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista šta je Vlada učinila na unapređenju prava i kvaliteta života radnika, predsjednik Marković je rekao da je Vlada inicirala i povećanje minimalne zarade za 15% što će imati direktan uticaj na oko 35,000 zaposlenih.

„U ovom Domu razmatrali ste i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini koji je Vlada utvrdila 07.03.2019. godine, a kojim se propisuje zabrana obavljanja djelatnosti trgovine na veliko i malo nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika. Uvođenjem neradne nedjelje u sektoru trgovine, što je inicijativa Privredne komore, jasno se precizira i osnažuje pravo na sedmični odmor u trajanju od najmanje 24h neprekidno, koji se koristi nedjeljom, a koje je definisano Zakonom o radu. Ova mjera imaće direktan uticaj na zaposlene u sektoru trgovine kojih je oko 37.000“ – rekao je predsjednik Vlade.

D46c8IhWkAATKZT

Premijer je najavio za januar smanjenje stopa poreza na dohodak na zarade fizičkih lica sa 11% na 9% te da je u organima državne uprave radno vrijeme promijenjeno tako da počinje u 7 a završava se u 15 sati što je povoljnije za zaposlene posebno za majke.

„Osim ovih mjera, Vlada u kontinuitetu pomaže rješavanje stambenih pitanja zaposlenih. Pa je tako u periodu od 2016. godine u prosvjeti pod povoljnim uslovima stambeno pitanje riješilo 318 zaposlenih, u policiji 717, a stambeno pitanje pod povoljnim uslovima riješili smo za 317 zaposlenih u zdravstvu. Takođe, stambena zadruga Zdravstvo čiji su osnivači dva reprezentativna sindikata i Ministarstvo zdravlja, u 2019. godini raspodijeliće oko 500.000 eura svojim zaposlenima. Između ostalog, podsjećam i na Projekat 1000+, prisutan već jednu deceniju, pomoću koga su do sada 1,162 porodična domaćinstva riješila stambeno pitanje, od čega je iz javnog sektora 735 domaćinstava, a 427 porodica iz drugih društvenih kategorija. Dakle, opet govorimo o hiljadama zaposlenih na koje su ove Vladine mjere imale direktan, i naravno pozitivan uticaj“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je izrazio uvjerenje da 1. maj, Međunarodni praznik rada, dočekujemo sa kvalitetnim i efektivnim odlukama koje smo donijeli u interesu radnika te da će Vlada u dijalogu sa partnerima, sindikatima i udruženjima poslodavaca, doprinijeti očuvanju rasta zaposlenosti i boljem kvalitetu života svih građana.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.