Šehović mladima: Biti nasilnik, nije dobro, nije popularno, ne pokazuje dominaciju i ne pokazuje snagu
Damir Šehović

Konferencija „Nasilje je za slabe“

Šehović mladima: Biti nasilnik, nije dobro, nije popularno, ne pokazuje dominaciju i ne pokazuje snagu

„Biti nasilnik, u bilo kom obliku, nije dobro, nije popularno, ne pokazuje dominaciju i ne pokazuje snagu. Nasilje nad vršnjacima ne pokazuje ništa, do vašu nemoć da na drugi način komunicirate sa drugima", rekao je ministar prosvjete dr Damir Šehović na otvaranju današnje konferencije „Nasilje je za slabe“. Konferenciju organizuje Biznis akademija „Vijesti“ uz programsku podršku Ministarstva prosvjete i Ministarstva javne uprave.

"Jako nam je važno da ovu prostorju napustite razumijevajući činjenicu da nijeste jači ako pribjegavate nasilju, već naprotiv. Pokazujete da nemate dovoljno snage i argumenata da drugačije zastupate svoje interese i svoje vrijednosti.

Zastanite malo i razmislite: kakav je vaš stav prema onima koji misle da moraju poniziti ili povrijediti drugoga, da bi osjetili da ih neko čuje. I šta to govori o njima? Znam da ćete doći do sljedećeg zaključka: da misle da nijesu dovoljno vrijedni da se o njima priča na osnovu njihovih postignuća. Da na pogrešan način žele da privuku pažnju. I, jednostavno, da im treba pomoć, a ne divljenje", kazao je Šehović.

5790909010682347567193028784412059782610944n

Kazao je da većina prisutnih sigurno zna šta znači integritet.

"To je ono kad vas okolina upućuje da učinite nešto čime ćete povrijediti druge, a vi uprkos tome odbijete iako ste svjesni da takva vaša odluka za vas lično nije dobra. I svjesni ste da ćete zbog toga biti manje popularni, ali više ispravni.

To je ono kad znate da je neko izložen nasilju, i umjesto da se pravite da ne vidite, vi reagujete. To je ono kad ste dovoljno pametni da procijenite razliku između ispravnog i popularnog; između stvarne hrabrosti i obične agresije.

Važno je da u odnosima sa drugima budite neko ko ima integritet. To neće biti lako, ali ćete bez izuzetka na kraju znati da ste učinili ono što je ispravno.

A vjerujete mi na riječ, jedino se to računa", pojasnio je ministar.

5749181610682348433859603621623119564767232n

Na konferenciji je govorila i ministarka Suzana Pribilović, koja je istakla da odrasli ponekad previše brinu i „drže lekcije“.

"Ali treba da budete svjesni svakog trenutka vašeg boravka u digitalnom svijetu da niko nema pravo da vas ugrožava na internetu. Svaki i najmanji čin nasilja je kažnjiv, a institucije su tu da vas zaštite", kazača je Pribilović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.