Pljevlja: Srušena kuća u kojoj je rođen srpski patrijarh Varnava
Vrnava Rosić

Lokalna uprava nije bila upoznata

Pljevlja: Srušena kuća u kojoj je rođen srpski patrijarh Varnava

U Pljevljima je juče srušena kuća u kojoj je 1880. godine rođen patrijarh srpski Varnava Rosić.

Vijest o rušenju kuće brzo se proširila na društvenim mrežama, a veliki broj Pljevljaka osudio je ovaj čin bez obzira na to što se kuća nalazila u lošem stanju i što je privatno vlasništvo,piše Dan.

Najviše kritika je upućivano na račun lokalne uprave koja nije ništa uradila da kuća bude zaštićena kao kulturno dobro. Građani su svojim komentarima upućivali kritike lokalnoj upravi i zbog činjenice da Trg patrijarha Varnave već više od jedne decenije čeka rekonstrukciju.

U lokalnoj upravi Danu su kazali da nijesu bili upoznati sa rušenjem kuće, niti da li se ona nalazila na spisku starih objekata koje je trebalo srušiti.

“Lokalnu upravu po ovom pitanju niko nije kontaktirao i mi smo za rušenje saznali sa društvenih mreža”, kaže direktorica za uređenje gradskog građevinskog zemljišta Mira Čolović uz pojašnjenje da vlasnici objekta nijesu morali da se obraćaju lokalnoj upravi za rušenje.

Iz opozicione Nove srpske demokratije saopštili su da se radi o najjasnijem primjeru antisrpske politike u Crnoj Gori.

“U Crnoj Gori se nastavlja sa antisrpskom politikom. Nije bitno čije je trenutno vlasništvo bila kuća u kojoj se rodio patrijarh Varnava Rosić, već se postavlja pitanje zbogčegataj objekatnije zaštićen od rušenja. Taj posao je trebalo da urade predstavnici državnih ustanova zaduženih za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika. Nažalost, kuća je srušena i nastavilo se sa politikom koja insistira na rušenju krstionice na Miholjskoj Prevlaci i rušenju crkve na Rumiji”, kazao je predsjednik Opštinskog odbora Nove srpske demokratije Milan Lekić uz napomenu da je porušena kuća u kojoj je rođen ne jedan od najvećih Pljevljaka, već najveći Pljevljak.

Na pitanje Dana upućeno Ministarstvu održivog razvoja i turizma da li su upoznati sa rušenjem kuće patrijarha Varnave i da li je ispoštovana zakonska procedura, iz to resora do kraja radnog vremena redakcija nije uspjela dobiti odgovore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.