Malavi postao prva zemlja koja koristi vakcinu protiv malarije
Ilustracija

Malavi postao prva zemlja koja koristi vakcinu protiv malarije

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je Malavi postao prva zemlja koja je započela vakcinaciju djece protiv malarije, koristeći jedinu licenciranu vakcinu protiv bolesti koju prenose komarci.

Iako vakcina štiti samo jednu trećinu dječijeg imuniteta, onaj koji dobiju vakcinu vjerovatno će imati manje ozbiljan oblik malarije. Parazitska bolest svake godine u svijetu ubije oko 430.000 ljudi, od kojih su većina djeca mlađa od pet godina u Africi, javlja Anadolija.

Vakcinu, poznatu kao "Mosquirix", razvio je GlaxoSmithKline. Prethodna ispitivanja pokazala su da je vakcina imala oko 30 posto djelotvornosti kod djece koja su dobila četiri doze, ali je zaštita s vremenom slabila.

Generalni direktor SZO-a, pozdravio je novi program i ukazao na napredak u borbi protiv malarije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.