Iniciran stečaj kod još 60 poreskih obveznika
ilustracija

Kroz reprogram prihodovano 50,09 miliona eura

Iniciran stečaj kod još 60 poreskih obveznika

Kroz reprogram poreskog duga do sada je prihodovano 50,09 miliona eura, zbog nepoštovanja Zakona ukinuto je preko 1,5 hiljada rješenja o reprogramu, a stečaj iniciran kod još 60 poreskih obveznika, uključujući Vektru Jakić.

Stopa naplate reprogramirnih obaveza iznosi 72%.

Zakon o reprogramu poreskog potraživanja usvojen je u nastojanju da se obezbijedi naplata zaostalog poreskog duga, a koji u ranijem periodu obveznici zbog poteškoća u poslovanju nijesu bili u mogućnosti da izmire, te da se omogući opstanak privrednih subjekata na tržištu uz očuvanje poreske osnovice i radnih mjesta, a sve u skladu sa Planom za upravljanje poreskim dugom koji kao jednu od mjera predviđa upravo naplatu poreskog duga kroz mehanizam plaćanja u ratama. 

"Obaveze obuhvaćene reprogramom odložene su na do 5 godina, te je tokom 2017. godine naplaćeno 24.254.793,86 €, tokom 2018. godine 20.135.661,18 €, a tokom prvog kvartala 2019. godine 5.700.000,00 €.  Dosadašnjom realizacijom navedenog zakonskog rješenja pravna lica, među kojima je i značajan broj obveznika s Crne liste, do sada su izmirila potraživanja u iznosu od 39.379.926,92 €, dok su fizička lica izmirila potraživanja u iznosu od 6.661.325,26 €, a javna preduzeća i ustanove u iznosu od 4.049.202,86 €.", saopšteno je iz Poreske uprave.

Dodaje se da Poreska uprava intenzivno prati sve poreske obveznike koji su ušli u reprogram, kako sa aspekta izmirivanja reprogramiranih obaveza, tako i sa aspekta redovnog servisiranja tekućih obaveza. 

"Imajući u vidu da je kod jednog broja obveznika evidentno je kašnjenje s izmirivanjem reprogramiranih i tekućih obaveza, zbog čega je do sada donijeto preko 1.500 rješenja kojima se ukidaju rješenja o reprogramu kod poreskih obveznika koji nijesu poštovali odredbe gore navedenog propisa, od čega je preko 50 odnosi na obveznike sa Crne liste. Imajući u vidu da je ukidanjem rješenja o reprogramu ovim poreskim obveznicima dospio ukupan dug, to se prema istima u kontinuitetu preduzimaju sve dostupne mjere prinudne naplate, a krajnja mjera predviđena Planom za upravljanje poreskim dugom je predlaganje stečajnog postupka nakon što se isrcrpe svi ostali mehanizmi naplate.", navode iz Poreske uprave.

Stečaj je danas iniciran od strane Poreske uprave za 60 poreskih obveznika sa ukupnim iznosom duga od preko 7 miliona eura:

"Tako je Privrednom sudu do sada podnijet prijedlog za otvaranje stečaja kod ukupno 426 poreskih obveznika s dugom od 27.318.308,13 € , i to za 386 obveznika kojima su ukinuta rješenja o reprogramu s dugom od 20.994.250,55 € i 40 obveznika s dugom od 6.324.057,88 € u koji su u kategoriji obveznika koji nijesu bili u reprogramu, ali kod kojih već duže vrijeme nije moguće naplatiti poreski dug ni na koji drugi način. 
Među obveznicima kod kojih je od početka 2019. godine predložen stečaj nalazi 29 obveznika sa poreskim dugom od preko 100.000,00€, a posebno treba istaći obveznike s dugom od preko milion eura, kao što su: doo Vektra Jakić Pljevlja, "Hidromont - Mercur" d.o.o. Budva, doo Mercur System, doo Sotto La Collina i Montri Igalo.", saopštili su iz Poreske uprave.

Ova aktivnost biće nastavljena i u narednim mjesecima, kada će Privrednom sudu biti predati prijedlozi za otvaranje stečaja za sve obveznike koji su izašli iz reprograma, a ne mogu izmiriti dug, kao i za značajan broj ostalih dužnika kod kojih mjere naplate nijesu dale efakat. 

Obaveze jedinica lokalne samouprave su takođe u fokusu pažnje Poreske uprave iz koje napominju da su napori za povećanje stepena poreske discipline počeli da daju uočljive rezultate.

U ovom trenutku sve opštine, uključujući i opštine Pljevlja, Ulcinj, Bijelo Polje, Berane, Plan, Rožaje i Prijestonicu Cetinje, servsiraju reprogramirane i tekuće poreske obaveze pri isplati zarada zaposlenima. 

"Takođe, četiri lokalna preduzeća s najvećim iznosom poreskog duga - DOO „Čistoća“ Pljevlja, DOO „Komunalno“ Berane, doo „Vodovod“ Cetinje i JP „Vodovod i kanalizacija“ Ulcinj, dostavila su Poreskoj upravi plan reorganizacije, čija realizacija treba da dovede do uspostavljanja dinamike redovnog i održivog servisiranja obaveza, a to nije učinilo samo doo „Komunalne djelatnosti“ Ulcinj, te se kod ovog obveznika preuzimaju mjere prinudne naplate propisane Zakonom, koje ne isključuju ni predlaganje stečaja ukoliko ostale mjere ne daju efekta.", naveli su iz PU.

Shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja reprogram poreskog potraživanja odobren je za 6.857 poreskih obveznika, sa iznosom osnovnog duga od 160.971.018,82 € i iznosom kamate od 23.750.587,25 €, a najvažniji efekat istog je što je kroz ovaj mehanizam započela naplata potraživanja višegodišnje starosti od obveznika kod kojih prethodno nije bilo moguće jednokratno naplatiti poreski dug, među kojima je preko sto sa liste najvećih poreskih dužnika. 

Realizacijom Zakona o reprogramu poreskog potraživanja započeta je naplata potraživanja čak i od onih kompanija koje godinama nijesu bile u mogućnosti da izmire dospjele poreske obaveze, a izuzetno je bitno naglasiti da su se pri sprovođenju Javnog poziva Ministarstva finansija za reprogram poreskog potraživanja prijavili brojni veliki dužnici, koji se nalaze na našim crnim listama i od kojih je do sada bilo jako teško naplatiti poreski dug. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.