Svečana litija povodom praznika Cvijeti održana u Bijelom Polju

Joanikije: Na zlo odgovorite dobrom, praštanjem i širite ljubav(FOTO)

Povodom praznika Cvijeti kroz Bijelo Polje danas je nakon svete liturgije u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, prošla svečana litija kojoj je prisustvovalo više stotina vjernika.

Litiju je predvodio episkop budimljansko – nikšićki Joanikije sa sveštenstvom, koji je istakao da su Cvijeti praznik porodice, djece i cijele crkve i zajednice Božije sabrane oko Hrista.

"Ukrepljujemo se praznikom naročito ovjde u Bijelom Polju, prije velike nedjelje i spremamo se da uđemo u tok velikih događaja našeg spasenja, pa sa Hristom idući za njime i gledajući na njegovo stradanje da se očistimo od grijeha da operemo našu savjest, da se poklonimo njegovom krstu i njegovoj smrti i grobu, da bi nas obasjala slava Vaskrsenja njegova i da bi mi kroz njega doživjeli pobjedu nad smrću i proslavili njegovo vaskrsenje, objedinili se, obnovili i osnažili. Ukrijepimo  se vjerom i zajedništvom i međusobnom ljubavlju, to je ono što duši čovjekovoj treba, ovome svijetu koji u zlu leži", kazao je episkop i podjestio da na zlo treba da odgovaramo samo dobrom,  "jer samo dobro može da pobijedi zlo".

574680326709429700552866672594460158722048n

Foto: Kodex

On je vjernicima poručio da ne vraćaju zlo za zlo.

"Na zlo odgovorite dobrim praštanjem, to je sila koja pobjeđuje svaku mržnju, svaku pakost i zato smo dužni mi hrišćani da se uvijek mirimo među sobom. Prije svega da zavlada mir u našim dušama, u našim porodicama i domovima, pa da se taj mir proširi na cijelu našu okolinu, zajednicu, državu, svijet. Kao sluge božije dužni smo to činiti", poručio je episkop Joanikije.

57398552459777624563508927706137002770432n

Foto:Kodex

Okupljenima je savjetovao da šire vjeru, mir i ljubav međusobno, a protiv zla.

"Nemamo pasivan odnos prema zlu i protiv njega se borimo istinom, pravdom, dobrom, praštanjem, čestitošću, trpljenjem, da bismo se sjedinili sa Gospodom Isusum Hristom i treba da vršimo njegove savjete zapovijesti, slušamo i da se ugledamo na njegov primjer, a njegova božanska milost nas štiti i hrabri.

5750470921772454923612932933109994813390848n

Foto: Kodex

Neka vam ovaj praznik donese radost, zdravlje, napredak, mir sreću i blagoslov", zaključio je episkop Joanikije.

Cvijeti predstavljaju dan kada je Isus Hrist, kako jevanđelja pišu, sa svojim učenicima svečano ušao u Jerusalim. Tada je narod Isusa dočekao s palminim grančicama i cvijećem, a ovaj događaj se svake godine proslavlja nedjelju dana pred Vaskrs.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.